تجزیه و تحلیل عدم قطعیت در پیش بینی اثرات اکولوژیک سناریوهای مدیریتی در آبخیز چهل چای - حوضه رودخانه گرگان رود

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه بوم شناسی کاربردی، دوره: 3، شماره: 10
  • کد COI اختصاصی: JR_IJAE-3-10_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 203
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محبوبه بای

Gorgan. Univ. of Agric.Sci. and Natur. Resour., Gorgan, Iran

امیر سعدالدین

Gorgan. Univ. of Agric.Sci. and Natur. Resour., Gorgan, Iran

عبدالرسول سلمان ماهینی

Gorgan. Univ. of Agric.Sci. and Natur. Resour., Gorgan, Iran

چکیده

اجرای اقدامات آبخیزداری در حوضه آبخیز بدون درنظر گرفتن تمام ابعاد آن ممکن است منجر به ناپایداری و تشدید شرایط مخرب گردد. لذا توجه به رویکرد مدیریت جامع در سیستم آبخیز ضروری است. یکی از ابعاد مهم در فرایند تصمیم گیری و برنامه ریزی کمی سازی اثرات اکولوژیک فعالیت های مدیریتی در قالب اکولوژی سیمای سرزمین می باشد. در این راستا، کمی کردن عدم قطعیت حائز اهمیت است. مقاله حاضر با هدف معرفی عدم قطعیت به بررسی کمی آن در مقادیر شاخص های اکولوژیک ساختار سیمای سرزمین می پردازد و همچنین عدم قطعیت موجود در خصوص وزن های اعمال شده برای شاخص های اکولوژیک مختلف در فرایند محاسباتی تکنیک تصمیم گیری چندمعیاره مورد بررسی قرار گرفته است. آبخیز چهل چای (مساحت حدود ۲۵۶ کیلومترمربع) واقع در شرق استان گلستان و جنوب شهر مینودشت و یکی از سرشاخه های رودخانه گرگان رود به دلیل تغییرات شدید کاربری اراضی به عنوان آبخیز مورد مطالعه انتخاب گردید. نتایج نشان داد که به ترتیب بیشترین عدم قطعیت در خصوص مقادیر شاخص ها، متعلق به شاخص تراکم حاشیه و کمترین عدم قطعیت متعلق به شاخص نسبت جوامع درختی حاشیه رودخانه می باشد. از طرفی در بررسی عدم قطعیت ناشی از وزن دهی در تکنیک تصمیم گیری چند معیاره، شاخص تراکم حاشیه با عدم قطعیت کمتر و شاخص وزنی مساحت پوشش گیاهی نسبت به سایر شاخص ها مقدار عدم قطعیت بیشتری را به خود اختصاص دادند. در فرآیند برنامه ریزی و تصمیم گیری، لازم است عدم قطعیت های موجود شناسایی و کمی شوند تا استنتاج دقیق تر و کاربردی تر از یافته های تحقیق امکان پذیر گردد.

کلیدواژه ها

Uncertainty analysis, Landscape structure, Multi Criteria Decision Making (MCDM), The Chehel-Chai Watershed., عدم قطعیت, ساختار سیمای سرزمین, شاخص اکولوژیک, تصمیم گیری چندمعیاره, آبخیز چهل چای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.