تاثیر اندازه و شکل لکه های درخت زار بر غنا و تنوع گونه ای پرندگان در منطقه حفاظت شده کرکس

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه بوم شناسی کاربردی، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJAE-1-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 277
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیه خلیل آبادی

Isfahan University of Technology

محمودرضا همامی

Isfahan University of Technology

محمد کابلی

University of Tehran

سیدحمید متین خواه

Isfahan University of Technology

علیرضا سفیانیان

Isfahan University of Technology

چکیده

  تعیین پارامترهای تاثیر گذار چشم انداز بر غنای گونه ای لکه های زیستگاهی یکی از مهمترین مسائل مطرح در زیست شناسی حفاظت می باشد . بسیاری از مطالعات پیشین تاثیر پارامترهای زیستگاهی را بر جوامع پرندگان در لکه های جنگلی مورد بررسی قرار داده اند، اما به ندرت به مطالعه تاثیر چنین پارامترهایی بر جوامع پرندگان موجود در واحه ها پرداخته شده است . منطقه حفاظت شده کرکس درمنطقه ای نیمه خشک در بخش مرکزی ایران واقع شده و دربرگیرنده تعدادی لکه درخت زار است که گروههای متنوعی از پرندگان را حمایت می کنند . در این مطالعه تاثیر مساحت و شکل لکه بر غنا و تنوع گونه ای پرندگان منطقه حفاظت شده کرکس بررسی شده است . سرشماری پرندگان در ۱۵لکه، در بهار و تابستان ۱۳۸۶ به روش ترانسکت خطی انجام شد ( در مجموع ۱۷/۱ کیلومتر ترانسکت در ۱۵ لکه مورد بررسی ). از غنای گونه ای استاندارد شده و نمایه تنوع گونه ای شانون - وینر به ترتیب برای محاسبه غنای گونه ای و تنوع گونه ای پرندگان بهره گرفته شد . پارامترهای فیزیکی لکه ( مساحت و شکل ) با استفاده از تصاویر ماهواره ای اندازه گیری و محاسبه شدند . تحلیل داده ها با استفاده از رگرسیون خطی بیانگر تاثیرپذیری مثبت غنا و تنوع گونه ای پرندگان از مساحت لکه های درخت زار و تاثیرپذیری منفی این پارامترها از شکل لکه ( نسبت محیط به مساحت ) می باشد . نتایج این بررسی در برنامه های مدیریتی حفظ تنوع زیستی و حفاظت از پرندگان قابل کاربرد است .

کلیدواژه ها

: Forest birds, Island biogeography theory, Shannon-Wiener diversity index, Rarified species richness, linear regression, پرندگان جنگلی، جغرافیای زیستی جزایر، نمایه تنوع شانون - وینر، غنای گونه ای استاندارد شده، رگرسیون خطی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.