بررسی کیفی دانش سنتی و دانش رسمی بهره برداری از میوه بلوط ایرانی (Quercus brantii Lindl.) در جنگل های زاگرس

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوفصلنامه بوم شناسی جنگل های ایران، دوره: 9، شماره: 18
  • کد COI اختصاصی: JR_IFEJ-9-18_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 176
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یعقوب ایران منش

Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO)

مهدی پورهاشمی

Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO)

حسن جهانبازی

Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO)

مهدی زندبصیری

Khatamolanbia Technology University of Behbahan

محمود طالبی

Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO)

چکیده

مقدمه و هدف: دانش­ سنتی (Traditional knowledge) دانشی است که به دلیل تجربه و سنت­ های مردم محلی یک منطقه و با استفاده از روش آزمون و خطا در آزمایشگاهی به­نام طبیعت حاصل می­شود. شناسایی دانش­های سنتی مرتبط با جنگل در دهه ­های گذشته به ویژه در زمینه دستیابی به مدیریت پایدار جنگل و با هدف نهایی دستیابی به توسعه پایدار محلی، منطقه­ ای، ملی و جهانی اهمیت فراوانی پیدا کرده است. هدف از انجام این پژوهش شناسایی دانش­ های سنتی مرتبط با بهره ­برداری از بذر بلوط ایرانی (Quercus brantii Lindl.) می باشد.  مواد و روش ها: این پژوهش در دو سامان عرفی چیگو و بیدله واقع در بخش منج شهرستان لردگان در استان چهارمحال و بختیاری انجام شد. اطلاعات مورد نیاز از جامعه محلی با استفاده از روش نمونه­گیری گلوله­ برفی و رویکرد شهرت با استفاده از ۵۶ مصاحبه به دست آمد. نقش بذر درختان بلوط در مطالعات رسمی نیز جداگانه با استفاده از مطالعات کتابخانه ­ای بررسی شد تا ارزیابی دانش ­های سنتی بهره ­برداری از بذر این درختان نیز بررسی گردد. درنهایت، با استفاده از ارزیابی کیفی و تجزیه و تحلیل اثرات و پیامدها، ده معیار سنجش دانش­ های سنتی و دانش­ های رسمی و تفاوت بررسی در این دو دانش تشریح شد. یافته­ ها: ازجمله کاربردهای میوه بلوط که به تقریب در اکثر خانوارهای روستایی مناطق مورد مطالعه رواج دارد، استفاده از جفت بلوط برای تهیه مشک­های مختلف است. از کاربردهای مختلف بلوط که عموما توسط مردمان محلی ساکن زاگرس استفاده می­شده­، می­ توان به مواردی از قبیل: نان بلوط، شیره بلوط، کباب بلوط و بلوط آب­پز اشاره کرد. همچنین، شیره قهوه ­ای رنگی موسوم به عسل غزوله (Qazūlah) در اواخر فصل تابستان و اوایل پاییز بر روی پیاله میوه تشکیل می­شود که به آن "مان شوکه" اطلاق شده و مصرف خوراکی دارد. نتیجه گیری:  نتایج نشان داد از آنجایی که یک دانش رسمی می­ تواند مبتنی بر نیازهای علمی باشد، سرعت تولید اطلاعات، حاکمیت مقررات علمی، دقت و صحت علمی و ارتباطات رسانه­ای در راستای پژوهش های مرتبط با بذر درختان بلوط ایرانی می­تواند از مزایای دانش رسمی در این فرآیند منظور شود (مشابه دیگر دانش های رسمی)، اما در سوی مقابل، دانش­های سنتی به دلیل سازگاری با شرایط محلی و پذیرش اجتماعی می­توانند زمینه را برای مدیریت مشارکتی در جنگل­های زاگرس فراهم کنند.

کلیدواژه ها

Chaharmahal and Bakhtiari, Impact Assessment, Local people, Acorn, Traditional Forest Related Knowledge, ارزیابی پیامدها, جوامع محلی, چهار محال و بختیاری, دانش سنتی مرتبط با جنگل, میوه بلوط

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.