تاثیر آموزش و پیگیری از طریق ارسال پیامک بر خودکارآمدی بیماران تحت همودیالیز

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله پژوهش پرستاری ایران، دوره: 8، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJNR-8-4_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 124
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شکوفه مدانلو

میترا ذوالفقاری

لیلا دهقانکار

یونس محمدی

آرزو محمدخانی غیاثوند

چکیده

مقدمه: مشکلات ناشی از دیالیز تغییرات چشمگیری در زندگی این بیماران ایجاد می کند. درمان بیماران دیالیزی بدون مشارکت خود بیمار و انجام برخی فعالیت های خودمراقبتی نمی تواند به اندازه کافی موثر باشد. افزایش میزان خودکارآمدی می تواند سبب افزایش پیروی از رژیم درمانی شود و از این طریق علایم فیزیکی و روانی بیمار را کاهش دهد. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر آموزش و پیگیری از طریق پیامک بر خودکارآمدی بیماران دیالیزی انجام شد. روش: در این کارآزمایی بالینی ۷۰ نفر از بیماران دیالیزی به طور تصادفی به دو گروه آموزش حضوری (۳۵ نفر) و آموزش همراه با پیگیری (۳۵ نفر) تخصیص داده شدند. به هر دو گروه آموزش های رفتارهای خودمراقبتی به صورت حضوری داده شد و در گروه پیگیری بعد از آموزش، هفته ای ۶ بار به مدت ۶ هفته پیامک یادآور ارسال گردید. با استفاده از پرسشنامه، خودکارآمدی بیماران قبل و بعد از آموزش و بعد از گذشت ۶ هفته در هر دو گروه اندازه گیری شد. با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته اطلاعات دموگرافیک و بیماری، میزان خودکارآمدی و میزان رضایتمندی آن ها از این روش آموزشی و پیگیری، مورد بررسی قرار گرفت. جهت روایی صوری، پس از مطالعه و مرور متون مرجع و منابع معتبر، پرسشنامه و مباحث بوکلت آموزشی تهیه شد سپس در اختیار ده نفر از اعضای هیات علمی قرار گرفت و جهت پایایی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که با ضریب ۷۹% مورد تایید قرار گرفت. داده ها با استفاده از SPSS v.۲۰ و آزمون تی تست زوجی و مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: دو گروه از نظر مشخصات دموگرافیک و نمره خودکارآمدی قبل از انجام مداخله همسان بودند. بین میانگین خودکارآمدی قبل از آموزش (۹۳/۹۷۲/۴۱) با ۲ هفته بعد از آموزش (۲۳/۱۰۲۴/۴۶) در میان همه افراد شرکت کننده اختلاف معناداری وجود داشت (۰۰۰/۰=p). میانگین و انحراف معیار تغییرات خودکارآمدی در گروه آموزش ۴۳/۹۸۸/۱ و در گروه آموزش به همراه پیگیری ۵/۹۶۲/۶ بود که نشان دهنده افزایش معناداری در تغییرات خودکارآمدی بیماران دیالیزی در گروه پیگیری بود (۰۰۰/۰=p). نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که، آموزش همراه با پیگیری از طریق پیامک در بیماران تحت درمان با همودیالیز در ارتقاء خودکارآمدی موثرتر است. با توجه به مقرون به صرفه و موثر بودن این روش، جهت پیگیری بیماران دیالیزی پیشنهاد می گردد.

کلیدواژه ها

Self efficacy, education, text messaging, hemodialysis, خودکارآمدی، پیامک، آموزش، همودیالیز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.