استاندارد سازی پرسشنامه غربالگری علایم قبل از قاعدگی PSST: ترجمه و روان سنجی گونه ایرانی

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: دوماهنامه پایش، دوره: 10، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_PAHM-10-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 409
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شیوا سیه بازی

فاطمه زهرا حریری

علی منتظری

لیدا مقدم بنائم

چکیده

این مطالعه به منظور ترجمه و اعتبارسنجی پرسشنامه غربالگری علایم قبل از قاعدگی (Premenstrual Symptoms Screening Tool-PSST) برای اولین بار در ایران انجام گردید. ابزارهای مختلفی برای اندازه گیری علایم قبل ازقاعدگی وجود دارد که برای تشخیص سندرم قبل از قاعدگی و اختلال ملال قبل از قاعدگی به کارمی رود. از جمله این ها، پرسشنامه PSST است که شدت بیماری را در حد لزوم و تاثیر علایم را در زندگی افراد نشان می دهد و از چارت های دو سیکلی آینده نگر عملی تر و از نظر زمانی به صرفه تر است. این پرسشنامه شامل دو بخش علائم و تاثیر علائم بر زندگی افراد است. برای اعتبار سنجی این ابزار نمونه ای از دانشجویان دختر ساکن خوابگاه های دانشگاه های تهران به طور تصادفی انتخاب و مورد ارزیابی قرار گرفتند. پایایی پرسشنامه با استفاده از محاسبه ضریب آلفای کرونباخ بررسی شد. برای بررسی روایی پرسشنامه نیز از دو روش ظاهری و محتوایی استفاده گردید. در مجموع ۴۹۸ دانشجوی دختر وارد مطالعه شدند. میانگین سنی شرکت کنندگان ۰۵/۲۳ با انحراف معیار ۲۹/۳ سال بود. میانگین شاخص توده بدنی ۵/۲±۳۴/۲۱ کیلو گرم بر متر مربع، میانگین روزهای خونریزی قاعدگی ۳۳/۱±۲۷/۶ و طول سیکل های قاعدگی ۵۵/۴±۴۸/۲۹ روز به دست آمد. در آزمون پایایی این ابزار، مقادیر آلفای کرونباخ ۹/ ۰به دست آمد. مقادیر نسبت روایی محتوا و شاخص روایی محتوا به ترتیب ۷/۰ و ۸/۰ حاکی از روایی محتوایی این پرسشنامه است. علاوه بر این، امتیازهای گروه های سالم و بیمار در حیطه های مختلف، اختلاف معنی دار داشتند. نتایج به دست آمده حاکی از روایی و پایایی این ابزار در ایران است که می تواند در مطالعات مربوطه استفاده گردد.

کلیدواژه ها

Premenstrual Symptoms Screening Tool, Validity, Reliability, Premenstrual Syndrome, روایی و پایایی, سندرم قبل از قاعدگی, پرسشنامه غربالگری علایم قبل از قاعدگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.