موانع تغذیه سالم از منظر مردان تهرانی: یک مطالعه کیفی

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: دوماهنامه پایش، دوره: 11، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_PAHM-11-5_019
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 227
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فهیمه رمضانی تهرانی

مریم فرهمند

پریسا امیری

آرش قنبریان

فریدون عزیزی

چکیده

عوامل خطر بیماری های غیرواگیر در ایران شیوع قابل توجه داشته و روند آن رو به افزایش است. تغذیه ناسالم از جمله عوامل موثر بر افزایش ابتلا به بیماری های غیرواگیر است. با توجه به ضرورت شناخت دیدگاه افراد جامعه در خصوص موانع تغذیه سالم و همچنین محدودیت مطالعات مشابه در ایران، مطالعه حاضر با هدف تبیین ادراک و تجربیات مردان مشارکت کننده در طرح ملی قند و لیپید تهران در خصوص تغذیه سالم و عوامل موثر بر آن طراحی و اجرا شد. این مطالعه ی کیفی با رویکرد نظریه ی مبتنی بر زمینه انجام شد. در مجموع، ۸ بحث گروهی نیمه ساختار یافته در فاصله زمانی دی ماه ۱۳۸۷ تا اردیبهشت ۱۳۸۸ در واحد بررسی قند و چربی های خون پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم برگزار گردید. مشارکت کنندگان، ۹۶ مرد ۲۵-۶۵ ساله بودند که به صورت هدفمند و با حداکثر تنوع، از بین شرکت کنندگان مرحله چهارم طرح ملی قند و لیپید تهران انتخاب و وارد مطالعه شدند. تمامی مصاحبه ها و بحث های گروهی ضبط شده و بلافاصله پس از اتمام آنها پیاده گردیدند. فرآیند تحلیل داده ها به طور همزمان و با استفاده از روش اشتراوس و کوربین صورت پذیرفت. بر اساس تجزیه و تحلیل محتوایی داده ها، موانع تغذیه سالم در قالب پنج طبقه «آموزش و فرهنگ سازی نامناسب»، «الگوهای رفتاری»، «فقدان دسترسی»، «نقش زنان» و «نوع ذائقه و علاقه شخصی» تبیین شدند. نتایج پژوهش حاضر، نشان دهنده موانع تغذیه سالم، از دیدگاه بخشی از مردان شرکت کننده در مطالعه قند و لیپید تهران است. یافته های این مطالعه می تواند منبعی ارزشمند در زمینه طراحی مداخلات موثر جهت اصلاح شیوه زندگی خانواده های تهرانی باشد.

کلیدواژه ها

Healthy nutrition, Inhibitors, Qualitative study, Men, Non-communicable diseases, تغذیه سالم, موانع, مطالعه کیفی, مردان, بیماری های غیرواگیر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.