نقش فشار اجتماعی و هوش هیجانی در پیش بینی رفتارهای اعتیادآور به تلفن همراه در دانش آموزان مقطع متوسطه

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه روانشناسی مدرسه و آموزشگاه، دوره: 7، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JSPUM-7-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 232
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یاسر حبیبی

کارشناسی ارشد روان شناسی، دانشگاه محقق اردبیلی

سجاد قبادزاده

دانشجوی دکتری روان شناسی و آموزش کودکان استثنایی، دانشگاه آزاد اسلامی، علوم تحقیقات واحد اهواز

عیسی محمدی

دانشجوی دکتری روان شناسی سلامت، دانشگاه آزاد واحد کرج، البرز، ایران

امیر مهدی زاده

کارشناس ارشد مدیریت رسانه، دانشگاه صدا و سیما

چکیده

امروزه اعتیاد به تلفن همراه از بزرگترین معضلات جوامع بشری است. هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی نقش فشار­ اجتماعی و هوش هیجانی در پیش­بینی رفتار­های اعتیادآور به تلفن همراه در دانش­آموزان بود. روش این پژوهش توصیفی- همبستگی بود و جامعه آماری آن را کلیه دانش­آموزان مقاطع دوم و سوم متوسطه شهرستان بابلسر که در سال تحصیلی ۹۵-۱۳۹۴ مشغول به تحصیل بودند، تشکیل می­دادند. ۲۲۵ نفر از دانش­آموزان مقاطع دوم و سوم دبیرستان شهرستان بابلسر با استفاده از روش نمونه گیری خوشه­ای انتخاب و به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه­های هوش هیجانی شات، اعتیاد به تلفن همراه کوهای و مقیاس اجتناب وآشفتگی اجتماعی واتسون و فرند استفاده شد. داده­ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه و نرم افزار spss -۱۶ تجزیه و تحلیل شدند. یافته­ها نشان داد که اعتیاد به تلفن همراه با هوش هیجانی (۵۰/۰- =r ؛ (۰۱/۰> P) و فشار اجتماعی (۴۴/۰ =r ؛ (۰۱/۰> P) رابطه معنی­­داری دارد. همچنین نتایج رگرسیون چندگانه با استفاده از روش ورود همزمان نشان داد که در مجموع متغیر­های پژوهش ۷۰ درصد از واریانس متغیر ملاک یعنی اعتیاد به تلفن همراه را تبیین می­کنند (۷۰/۰ =۲r ؛ (۰۰۱/۰> P) بنابراین می توان نتیجه گرفت که اگر افراد بتوانند رفتار­های هیجانی خود را تنظیم کرده و توانایی کنترل فشار­های اجتماعی را داشته باشند، اعتیاد به تلفن همراه می­تواند به نحو قابل ملاحظه­ای کاهش یابد.

کلیدواژه ها

اعتیاد به تلفن همراه, هوش هیجانی, فشار اجتماعی, دانش آموزان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.