استرس درک شده ناشی از شیوع بیماری کووید- ۱۹ و ارتباط آن با حیطه های حمایت اجتماعی در بیماران دیابتی استان هرمزگان در سال ۱۳۹۹

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس بین المللی بهداشت،درمان و ارتقای سلامت
  • کد COI اختصاصی: HWCONF08_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 283
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لاله حسنی

دانشیار آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت علوم پزشکی هرمزگان

ریحانه طاهری کندر

کارشناسی ارشد آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان

امین قنبرنژاد

هئیت علمی آمار زیستی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان

چکیده

در زمان اپیدمی بیماری های واگیر شیوع استرس ناشی از بیماری در بین افراد به ویژه گروه های آسیب پذیر این الزام را ایجاد میکند تا فاکتورهای تاثیرگذار بر استرس افراد، بررسی شوند و در جهت مدیریت و کنترل استرس افراد بکار گرفته شوند. پیش بینی می شود حمایت اجتماعی در سازگاری افراد با استرس موثر است. از این رو مطالعه حاضر با هدف تعیین استرس درک شده ناشی از کووید ۱۹ و ارتباط آن با حیطه های حمایت اجتماعی در افراد دیابتیک طراحی و اجرا شده است. این مطالعه به صورت توصیفی_تحلیلی، از نوع مقطعی در زمستان سال ۱۳۹۹ بر روی ۲۱۲ نفر از افراد دیابتیک استان هرمزگان که در سامانه سیب ثبت شده اند انجام گردید. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه حمایت اجتماعی و استرس درک شده که هر دو درباره کووید ۱۹ اختصاصی شده بودند بصورت تلفنی جمع آوری شد. داده ها با نرم افزار SPSS۲۲ با آزمون های ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شدند. میانگین و انحراف معیار نمره استرس ۴۱ / ۴ ± ۴۶ / ۱۸ از محدوده قابل کسب ۴۰ - ۰ بود. حمایت عاطفی ۹۶/ ۵ ± ۷۶ / ۳۰ در محدوده قابل کسب ۴۵ - ۹، حمایت اطلاعاتی ۵۶ / ۴ ±۶۳/۲۱ در محدوده ۳۵ - ۷، حمایت ابزاری ۶۸ / ۶ ± ۴۸ / ۳۲ در محدوده ۴۵ - ۹ و حمایت ارزیابانه ۸۳ / ۴ ± ۵۳/۲۳ در محدوده ۳۵ - ۷ محاسبه شد. همبستگی معناداری بین حمایت عاطفی و حمایت ابزاری با استرس مشاهده شد. حمایت اطلاعاتی و حمایت ارزیابانه با استرس فاقد همبستگی معنادار بودند. با توجه به نتایج بدست آمده، نمره استرس اکثریت افراد مبتلا به دیابت پایین بود ( ۸ / ۹۴ %) حمایت اجتماعی بر استرس این افراد تاثیرگذار بود و همبستگی معناداری بین حمایت عاطفی و حمایت ابزاری با استرس مشاهده شد. لذا میتوان با بالابردن حمایت عاطفی و ابزاری افراد، استرس آنها را مدیریت و کنترل کرد که این امر نیازمند برنامه ریزی، اقدام و مداخله متخصصین حوزه سلامت می باشد.

کلیدواژه ها

ویروس کرونا، استرس، حمایت اجتماعی، دیابت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.