بررسی ارتباط انعطاف پذیری روان شناختی مادر در فرزندپروری با افسردگی نوجوانان
محل انتشار: نشریه پرستاری کودکان، دوره: 8، شماره: 3
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 267
فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_PEN-8-3_002
تاریخ نمایه سازی: 11 اردیبهشت 1401
چکیده مقاله:
مقدمه: با توجه به پیامدهای منفی زیادی که با افسردگی نوجوانان همراه است، پژوهشگران تلاش می کنند درک بهتری از عوامل دخیل در ایجاد و تشدید نشانه های این اختلال، حاصل کنند. هدف پژوهش تعیین ارتباط «انعطاف پذیری روان شناختی مادر در فرزندپروری» با افسردگی نوجوان پس از کنترل آماری اثر افسردگی مادر بود.
روش : برای بررسی این هدف، از روش توصیفی-همبستگی استفاده شد. جامعه پژوهش را دانش آموزان متوسطه اول شهرهای تهران، بولداجی و همدان و مادر آن ها در سال تحصیلی ۹۹-۱۳۹۸ تشکیل داده بود. به صورت تصادفی خوشه ای چندمرحله ای، ۴۳۲ نوجوان-مادر انتخاب شدند. شروط ورود به مطالعه عبارت بودند از زندگی با هردو والد و باسواد بودن مادر (حداقل پنجم ابتدایی). نوجوان مقیم مراکز تحت نظارت بهزیستی (بی سرپرست با بدسرپرست) از مطالعه کنار گذاشته شدند. با استفاده از پرسشنامه های انعطاف پذیری روان شناختی در فرزندپروری، پرسشنامه افسردگی، اضطراب و استرس و پرسشنامه خودگزارش دهی نوجوان داده ها گردآوری شدند.
نتایج : رابطه آماری مثبت معناداری بین افسردگی نوجوان و افسردگی مادر وجود دارد (۰/۰۰۱ p=). همچنین، «انعطاف پذیری روان شناختی مادر در فرزندپروری» رابطه آماری منفی معناداری با افسردگی نوجوان داشت (۰/۰۰۱ p=). همچنین، پس از کنترل آماری اثر افسردگی مادر، «انعطاف پذیری روان شناختی مادر در فرزندپروری» قادر است به طور معناداری افسردگی نوجوانان را پیش بینی کند (۰/۰۰۱ p=).
نتیجه گیری: انعطاف پذیری روان شناختی بیشتر در فرزندپروری باعث می شود مادر بیشتر درگیر شیوه های فرزندپروری مثبت شود و شیوه های فرزندپروری مثبت با افسردگی کمتر فرزندان همراه است.
کلیدواژه ها:
Depression ، Psychological Flexibility in Parenting ، Adolescence ، افسردگی ، انعطاف پذیری روان شناختی در فرزندپروری ، نوجوانی
نویسندگان
مهدی عبداله زاده رافی
Assistant Professor, Department of Psychology, Malayer University, Iran
هانیه محمدی
M.Sc. Student of Psychology, Malayer University
معصومه محمدی
BSc in Psychology, Malayer University, Iran
محدثه رفیعی بلداجی
BSc in Psychology, Malayer University, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :