اثربخشی «آموزش مهارت های جرات مندی و ارتباط موثر» بر عزت نفس و ارتباط بدن با خود در افراد مبتلا به بیماری های مزمن پوستی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله مدیریت ارتقای سلامت، دوره: 11، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JHPM-11-2_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 212
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید ایمان ایرانمنش

Islamic Azad university

مهرداد ثابت

Islamic Azad university

محمدرضا بلیاد

Islamic Azad university

بیوک تاجری

Islamic Azad university

چکیده

مقدمه: عزت نفس پایین و تصویر بدنی نه چندان مطلوب موجب می شود بیماران مبتلا به بیماری های پوستی از جرات ورزی کافی برخوردار نباشند و از روابط اجتماعی اجتناب کنند. هدف مطالعه حاضر تعیین اثربخشی آموزش "مهارت های جرات مندی و ارتباط موثر"  بر عزت نفس و ارتباط با خود در افراد مبتلا به بیماری های مزمن پوستی است. روش کار: روش مطالعه حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل افراد مبتلا به بیماری های مزمن پوستی پسوریازیس، ویتیلیگو و آلوپسیا مراجعه کننده به ۲ کلینیک پزشکی پوستی واقع در تهران و بیمارستان رسول اکرم در شهر تهران در سال ۱۳۹۸ بودند. از میان آن ها ۳۸ فرد داوطلب واجد شرایط به صورت در دسترس وارد مطالعه شدند و با انتساب تصادفی ساده در ۲ گروه آموزش "مهارت جرات مندی و ارتباط موثر" و کنترل قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه جمعیت شناختی، "سیاهه عزت نفس کوپر اسمیت" (Cooper Smith Self-Esteem Inventory)  و "پرسشنامه ارتباطات چند بعدی بدن-خود" Multidimensional Body Self-)Relations Questionnaire) بود. روایی محتوای ابزارها به روش کیفی و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ اندازه گیری شد. پس از اجرای ۸ جلسه آموزش برای گروه مداخله، داده ها جمع آوری شد. داده ها در  نرم افزار اس پی اس اس نسخه ۲۴ تحلیل شد.  یافته ها: در پژوهش حاضر اثر تعاملی گروه بر زمان بر مولفه های ارتباط بدن با خود (۰۱۹/۰=P، ۲۱/۴=F)، بخش های سطح بدن (۰۲۶/۰=P، ۸۵/۳=F) و خود طبقه بندی وزن (۰۱۵/۰=P، ۴۷/۴=F) در سطح ۰۵/۰ معنادار بود. اثر تعاملی گروه بر زمان بر مولفه های عزت نفس عمومی (۰۰۲/۰=P، ۶۸/۶=F)، عزت نفس خانه- والدین (۰۰۴/۰=P، ۵۲/۶=F) و عزت نفس اجتماعی (۰۰۱/۰=P، ۰۱/۷ =F) در سطح ۰۱/۰ معنادار بود.  نتیجه گیری: آموزش "مهارت های جرات مندی و ارتباط موثر" بر عزت نفس و ارتباط بدن با خود در افراد مبتلا به بیماری های مزمن پوستی پسوریازیس، ویتیلیگو و آلوپسیا مراجعه موثر است. لذا آموزش "مهارت های جرات مندی و ارتباط موثر" برای افراد دچار بیماری های پوستی پیشنهاد می شود.   

کلیدواژه ها

Assertiveness, Body Image, Effective communication, Self-Esteem, Chronic Skin Diseases., ارتباط موثر, بیماری مزمن پوستی, تصویر بدنی, جرات مندی, عزت نفس.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.