مقایسه اثرات زیست محیطی و شاخص تخلیه منابع نظام تولید صیفی جات در شهرستان دزفول با استفاده از روش LCA

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوفصلنامه علوم سبزی ها، دوره: 5، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IUVS-5-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 143
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نسترن تدین پور

دانش آموخته کارشناسی ارشد ارزیابی آمایش سرزمین گروه محیط زیست، دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء بهبهان، بهبهان، ایران

غلامرضا سبزقبایی

استادیار گروه محیط زیست، دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء بهبهان، بهبهان، ایران

سولماز دشتی

دانشیار گروه محیط زیست، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران

چکیده

ارزیابی چرخه حیات راهکاری شناخته شده و دقیق برای مقایسه اثرات زیست محیطی فعالیت های مختلف شامل مدیریت نظام های کشاورزی است. این مطالعه در طی سال های زراعی ۱۳۹۶-۱۳۹۰ مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور تجزیه و تحلیل اثرات زیست محیطی، روش ایزو ۱۴۰۴۰ در چهار گام و شش گروه تاثیر به ازای یک واحد کارکردی معادل تولید یک تن کاهو (Lactuca sativa)، کلم (Brassica oleracea) و  فلفل دلمه ای (Capsicum annuum) مورد بررسی قرار گرفت. به همین منظور، بیشترین سهم شاخص زیست محیطی و تخلیه منابع به ترتیب مربوط به محصولات کاهو و فلفل دلمه ای با مقادیر ۱۷۲/۰ و ۵۷۸/۰ برآورد شد. گروه های تاثیر اسیدیته در کاهو و تخلیه منابع فسفات در  فلفل دلمه ای به ترتیب با مقادیر ۰۰۱/۰ و ۴۲۴/۰ بیشترین پتانسیل آسیب به محیط زیست داشتند. از بین هر سه محصول مورد مطالعه کاهو بیشترین مقدار را در شاخص زیست محیطی با مقدار۱۷۲۰/۰ به خود اختصاص داده که نشان دهنده بیشترین تاثیر در محیط زیست می باشد در صورتی که از نظر شاخص تخلیه منابع فلفل دلمه ای با مقدار۵۷۸۶/۰ بیشترین اثر را دارد.گروه های تاثیر تخلیه منابع، چالشی برای آیندگان محسوب می شوند، در حالی که اثرات زیست محیطی گروه های تاثیر شاخص زیست محیطی، در مدت زمان نسبتا کوتاه تری قابل مشاهده اند. افزایش بیش از حد کودهای نیتروژنه در مزارع تولید صیفی جات باعث انتشار آلاینده ها به محیط و پتانسیل اسیدی شدن را افزایش می دهد. بنابراین با بهره گیری از اصول کم نهاده و اکولوژیک از جمله مصرف انواع کود آلی، بقایای گیاهی و واردکننده گیاهان تثبیت کننده نیتروژن به عنوان راهکاری برای کاهش عواقب محیط زیستی تولید صیفی جات در شهرستان دزفول می تواند مد نظر قرار گیرد.

کلیدواژه ها

ارزیابی چرخه حیات, اسیدی شدن, شاخص زیست محیطی, شهرستان دزفول

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.