ضرورت ها و الزام های دانشی در مساله یابی پژوهش های اجتماعی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: پژوهشنامه مددکاری اجتماعی، دوره: 8، شماره: 27
  • کد COI اختصاصی: JR_RJSW-8-27_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 191
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اسماعیل عالی زاد

استادیار جامعه شناسی دانشگاه علامه طباطبائی

چکیده

چکیدهماهیت علم با پژوهش عجین است و بنیان پژوهش بر مساله استوار است. مساله رکن اساسی علم است و در این قلمرو معرفتی، مساله یابی مهم ترین فعالیت به شمار می رود. این گزاره ها، مفروضاتی هستند که مقاله حاضر بر پایه آن ها قوام یافته است. این مقاله از جنس مباحثات و ملاحظات نظری است و بنابراین فاقد کارپایه تجربی و مشاهدات برآمده از آن است. در این پژوهش تلاش شده است تا با اتکاء به آموزه های فلسفه علم، جایگاه مساله در پژوهش های علوم اجتماعی و اقتضائات دانشی مساله یابی مورد مطالعه قرار بگیرد. از این رو، چیستی مساله و اهمیت آن در پژوهش های اجتماعی مورد توجه واقع شده است. این که مساله ها نقطه آغاز و انجام جستجوی حقیقت علمی هستند و در عرصه شناختی، مساله یابی بر حل مساله اولویت دارد. از سوی دیگر به گستردگی و پیچیدگی مسائل اجتماعی و عرصه رخداد آن ها، تاریخی بودنشان و همچنین ناپایداری شناخت و دلایل آن اشاره شده است. در ادامه به شیوه مستدل، پاره ای از ملاحظات و ضرورت های دانشی انجام پژوهش اجتماعی برشمرده شده اند که برای حرکت در مسیر دانش زنده و پویا ضروری و الزامی هستند. در میان این ملاحظات، مفروضات معرفت شناختی، هستی شناختی و روش شناختی جایگاه ویژه ای دارند، چرا که منطق و موضع پژوهشگر را در قبال دستگاه استدلالی پژوهش تعیین می کنند.

کلیدواژه ها

علوم اجتماعی , پژوهش اجتماعی , مساله , مساله یابی , الزام های دانشی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.