تبیین و ارزیابی چگونگی بازتاب شاخص های هویت بخش معماری تیموری در بناهای معاصر سه کشور شرق خراسان بزرگ، ازبکستان، تاجیکستان و ترکمنستان

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات هنر اسلامی، دوره: 18، شماره: 44
  • کد COI اختصاصی: JR_ISLART-18-44_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 183
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلا زمانی اقایی

گروه معماری،دانشکده معماری و شهرسازی،دانشگاه ازاد اسلامی واحد تهران مرکزی، تهران، ایران

حسین سلطان زاده

دانشیار گروه معماری، دانشکده ی معماری و شهرسازی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران مرکزی، تهران، ایران.

شروین میرشاهزاده

استادیار گروه معماری، دانشکده ی معماری و شهرسازی، دانشگاه ازاد اسلامی،واحد تهران مرکزی، تهران، ایران

چکیده

هویت و معماری برخوردار از هویت ملی و منطقهای مسئلهای است که در سالهای اخیر و در همه کشورها مورد توجه خاص قرار گرفته است. در شرایط کنونی و با وجود جریاناتی که به دنبال معماری خودی هستند، تبیین چگونگی اثرپذیری آثار معماری معاصر از آثار معماری ماقبل خود به­ویژه آن دسته از آثاری که در زمینه تاریخی-فرهنگی یکدیگر قرار دارند، بسیار مهم و حائز اهمیت است؛ لذا در این پژوهش با بررسی ویژگیهای مهم و تاثیرگذار و اجزای درون­متنی هویت­ساز در سنت معماری تیموری، به­عنوان یکی از مهمترین سنتهای معماری در خراسان بزرگ و در کشورهای حوزهی تمدنی آن و در بناهای شاخص این دوره در کشورهای موردمطالعه، تلاش شده به صورت منسجم به بیان چگونگی و مراتب ارتباط میان سنت معماری تیموری با آثار معماری معاصر و بر اجزا و لایههای مختلف آن پرداخته شود. در این تحقیق به واسطه بررسیهای کتابخانهای و با مطالعه اسناد تاریخی و منابع متعدد دیگر، از روش تحقیق کیفی با استفاده از تدابیر چندگانه تحلیلی-توصیفی و روش تاریخی-تفسیری و روش مقایسهای استفاده شده و جامعه آماری بناهای معاصر عمومی سه کشور ازبکستان، تاجیکستان و ترکمنستان در فاصله سالهای ۱۹۶۰ تا ۱۹۹۰ میلادی است. تجزیه و تحلیل دادهها و نتایج حاصل از پژوهش نشان میدهد که بناهای معاصر در این کشورها با تلاش به ترکیب لایههای مختلف در معماری بنا به برقراری مکالمه و ارتباط با سنت معماری تیموری پرداختهاند.اهداف پژوهشبازشناسی شاخصهای هویتبخش معماری تیموری در بناهای عمومی معاصر کشورهای ازبکستان، تاجیکستان و ترکمنستان.۲. مقایسه چگونگی ارتباط در لایههای مختلف میان سنت معماری تیموری و آثار معماری معاصر در سه کشور ازبکستان، تاجیکستان و ترکمنستان.سوالات پژوهش۱. بازتاب شاخصهای هویتبخش سنت معماری تیموری در بناهای عمومی معاصر سه کشور ازبکستان، تاجیکستان و ترکمنستان، چگونه است؟۲. مراتب ارتباط در لایههای مختلف و میان سنت معماری تیموری و آثار معماری معاصر در سه کشور ازبکستان، تاجیکستان و ترکمنستان چگونه تبیین میشود؟

کلیدواژه ها

معماری معاصر, ازبکستان, تاجیکستان, ترکمنستان, معماری تیموری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.