سنجش رابطه حمایت عاطفی معلم و حمایت هیجانی دانش آموز با انگیزش درونی، بیرونی و بی انگیزشی تحصیلی با میانجی گری هیجانات تحصیلی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: نشریه روان پرستاری، دوره: 9، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPN-9-6_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 321
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدیه سادات نادمی

North Tehran Branch,Islamic Azad University

علیرضا محمدی آریا

University of Social Welfare & Rehabilitation Sciences

فاطمه خویینی

Islamic Azad University

چکیده

مقدمه: حمایت عاطفی معلم، حمایت هیجانی دانش آموز و هیجانات تحصیلی، تاثیرات مهمی در انواع جهت گیری های انگیزش تحصیلی دانش آموزان دارد. از آنجا که پژوهشی در این زمینه انجام نشده است، لذا در این مطالعه به سنجش رابطه حمایت عاطفی معلم و حمایت هیجانی دانش آموز با انگیزش درونی، بیرونی و بی انگیزشی با میانجی گری هیجانات تحصیلی پرداخته می شود. روش کار: این پژوهش از نوع همبستگی بود. جامعه این مطالعه شامل دانش آموزان مقطع متوسطه اول (پایه های هفتم، هشتم و نهم)  در سال ۱۴۰۰-۱۳۹۹ شهر تهران بود. نمونه مورد مطالعه شامل۲۹۵ دانش آموز بود که به طور نمونه گیری در دسترس در مطالعه شرکت کردند. برای جمع­آوری داده­ها از پرسشنامه های حمایت عاطفی معلم، حمایت هیجانی دانش آموز، انگیزش تحصیلی و هیجانات پیشرفت استفاده شد. گرداوری داده ها به دلیل شیوع کووید-۱۹، از طریق برنامه تحت وب پرس لاین و به طور مجازی انجام شد. برای تحلیل داده ها، از مدل تحلیل مسیر در نرم افزار R نسخه ۴.۱.۱ استفاده شد. یافته ها: نتایج نشان داد که حمایت عاطفی معلم و حمایت هیجانی دانش آموز با نقش میانجی هیجانات تحصیلی بر انگیزش درونی، بیرونی و بی انگیزشی اثر داشت. مدل نهایی برازش مناسبی داشت و شاخص RMSEA کمتراز ۰۰۱/۰ و شاخص برازندگی مدل (۹/۰< AGFI) گردید. حمایت عاطفی معلم و هیجانات تحصیلی بر انگیزش درونی، بیرونی و بی انگیزشی تاثیر مستقیم داشت. حمایت هیجانی دانش آموز بر انگیزش درونی، بیرونی تاثیر مستقیم داشت ولی رابطه آن بر بی انگیزشی معنادار نبود و تاثیر نداشت. حمایت عاطفی معلم و حمایت هیجانی دانش آموز بر هیجانات تحصیلی تاثیر مستقیم داشتند. نتیجه گیری:  یافته ها نشان داد که حمایت عاطفی معلم، حمایت هیجانی دانش آموز و هیجانات تحصیلی بر روی انگیزش درونی و بیرونی اثرگذار است. ازاین رو، معلمان باید توجه ویژه ای روی حمایت عاطفی از دانش آموزان داشته باشند و دانش آموزان را به حمایت هیجانی از هم تشویق نمایند و اجازه بروز هیجانات در کلاس به آنها داده شود تا انگیزش تحصیلی آنها افزایش یابد.

کلیدواژه ها

Teacher affective support, Student emotional support, Intrinsic motivation, Extrinsic motivation, Amotivation, Academic emotions., حمایت عاطفی معلم, حمایت هیجانی دانش آموز, انگیزش درونی, انگیزش بیرونی, بی انگیزشی, هیجانات تحصیلی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.