بررسی و پردازش دیداری تاب آوری شهری با تکنیک PROMETHEE- GAIA (موردمطالعه: شهر ایلام)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه جغرافیا و مخاطرات محیطی، دوره: 10، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_GEH-10-4_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 108
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الیاس مودت

استادیار گروه شهرسازی، دانشگاه صنعتی جندی شاپور دزفول، ایران

چکیده

شهرنشینی به عنوان برترین شکل سکونت­گاه انسانی، ارتقای پایداری و تاب­آوری آن، یک اولویت است؛ لذا مطالعات تاب­آوری شهری و نحوه سنجش آن در شهرها اهمیت می یابد. این در حالی است که با وجود پیشرفت­های مهم در سال­های اخیر در این زمینه، روش­های موجود برای اندازه­گیری تاب­آوری شهری، تنها به تحلیل آن برای اختلالات خاص، یا از منظر تاب­آوری مهندسی بوده است. بر اساس ضرورت موضوع این پژوهش با استفاده از مدل سازی PROMETHEE ابتدا اقدام به شناخت مبانی مدیریت بحران ناشی از زلزله نموده و در مرحله بعد به تحلیل آماری شهر ایلام پرداخته است. لازم به ذکر است پژوهش حاضر دارای رویکرد توسعه­ای – کاربردی و روش تحقیق ترکیبی از روش­های (توصیفی، تحلیلی، کتابخانه ای و میدانی) است. همچنین جهت تحلیل و ترسیم از نرم­افزارهای GRAFER، EQS، EXCEL و ArcGIS، VPLS و AMOS-SPSS دیگر برنامه های موردنیاز استفاده گردیده است. نتایج تحقیق نشان داده است بر اساس طرح­ریزی GAIA تنها نواحی ۱۲، ۳، ۸، ۵ و ۶ بیشترین تاب­آوری شهری را نسبت به دیگر نواحی دارا هستند و از نظر شاخص­سازی سه معیار تاسیسات و تجهیزات، فضای سبز و حمل ونقل در شهر ایلام باعث به وجود آمدن چنین فضایی گردیده است. همچنین بر اساس الگوی شبکه­ای تاب­آوری میزان فی مثبت ناحیه ۱۲ شهر ایلام برابر ۸۱/۰درصد و میزان فی منفی آن برابر ۱۹/۰ است. درنهایت بر اساس رتبه­بندی کمی مدل PROMETHEE ناحیه ۱۲ شهر ایلام با میزان ۶۲۳۱/۰ درصد تاب­آورترین و ناحیه ۹ شهر ایلام با میزان ۴۳۰۶/۰- درصد آسیب­پذیرترین ناحیه شهری است.

کلیدواژه ها

مدل سازی, PROMETHEE, gaia, تاب آوری شهری, ایلام

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.