تاثیر اندرکنش خاک و سازه بر پاسخ های لرزه ای طولی پل های معلق کنترل شده با میراگر بهینه جرمی تنظیم شونده

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: نشریه مهندسی سازه و ساخت، دوره: 8، شماره: 53
  • کد COI اختصاصی: JR_JSEC-8-53_024
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 236
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حامد علیزاده

گروه عمران/دانشکده فنی و مهندسی/دانشگاه خوارزمی

سیدحسین حسینی لواسانی

گروه عمران/دانشکده فنی و مهندسی/دانشگاه خوارزمی

چکیده

پل های معلق به دلیل دارا بودن دهانه های بلند، برج های مرتفعی را در ساختار هندسی خود شامل می شوند. ارتعاع زیاد این برج ها باعث می شود تا در برابر بارهای دینامیکی، مانند تحریکات لرزه ای، پاسخ های جابه جایی قابل توجهی را تجربه کنند، که می توانند باعث بروز اختلال در عملکرد آنها شوند. برای فائق آمدن بر این مشکل، می توان از سیستم های کنترل کننده ی ارتعاشات، مانند میراگر جرمی تنظیم شونده که یک سیستم غیرفعال است، استفاده کرد. عملکرد این سیستم ها بر اساس شاخص های کارایی که بر حسب پاسخ های سازه تعریف می شوند، قابل بررسی هستند. از سوی دیگر، میراگرها برای اینکه بتوانند مطلوب ترین عملکرد خود را در کاهش ارتعاشات ارائه دهند، نیازمند این هستند که پارامترهای خود را به مقادیر بهینه سوق دهند؛ این مهم را می توان با استفاده از الگوریتم های بهینه-یابی فراابتکاری انجام داد. در این تحقیق، پاسخ های لرزه ای طولی جابه جایی و انرژی پل معلق گلدن گیت، با درنظر گرفتن اندرکنش خاک و سازه، با استفاده از میراگر جرمی تنظیم شونده که مشخصات آن با استفاده از الگوریتم فراابتکاری استاد-دانش آموز-معلم بهینه، و توسط شاخص های انرژی محور که تعریف شده اند، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاکی از آن بود که با نرم شدن خاک بستر مود ابتدایی سازه نقش به مراتب مهمتری در پاسخ نهایی ایفا می کند. همچنین، میراگر جرمی تنظیم شونده بر اساس شاخص های انرژی تعریف شده، یک سیستم کنترلی کاملا موفق جهت کنترل ارتعاشات سیستم برج-شمع برای تمامی حالات خاک بستر در نظر گرفته شده، بود.

کلیدواژه ها

پل معلق, میراگر جرمی تنظیم شونده, شاخص های کارایی, الگوریتم فراابتکاری, اندرکنش خاک-سازه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.