ارزیابی ضریب رفتار قاب های مهاربندی همگرای ویژه مجهز به فیوز شکل پذیر

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: نشریه مهندسی سازه و ساخت، دوره: 8، شماره: 53
  • کد COI اختصاصی: JR_JSEC-8-53_022
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 127
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نادر هویدایی

استادیار، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه شهیدمدنی آذربایجان، تبریز، ایران

امیر مهدی زاده

فارغ التحصیل کارشناسی ارشد، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه شهیدمدنی آذربایجان، تبریز، ایران

چکیده

مهاربندهای همگرای فولادی به دلیل سختی جانبی قابل توجه، مقاومت جانبی بالا، و سهولت اجرا، یکی از پرکاربردترین سیستم های سازه ای در ساخت سازه های اسکلت فولادی می باشد. با این وجود، زمانی که این سیستم ها تحت زلزله های متوسط و شدید قرار می-گیرند مهاربندهای فشاری دچار کمانش می شوند. این امر باعث عدم امکان استفاده از تمام ظرفیت این مهاربندها در استهلاک انرژی لرزه ای و کاهش شکل پذیری مهاربند می شود. در دهه های اخیر محققان تحقیقات وسیعی بر روی این سیستم ها انجام داده و روش های مختلفی را برای افزایش شکل پذیری مهاربندهای همگرای متداول توسعه داده اند. عمده روشهایی که برای افزایش شکل پذیری سازه های فولادی مهاربندی مورد استفاده قرار گرفته اند شامل استفاده از مهاربندهای کمانش تاب به جای مهاربند مرسوم و نیز استفاده از فیوزهای سازه ای به صورت موضعی و در قسمت های خاص از طول مهاربند می باشد. در این تحقیق، رفتار لرزه ای قابهای فولادی با مهاربند همگرای ویژه که مجهز به فیوز تسلیم شونده و شکل پذیر در انتهای مهاربندها هستند مورد ارزیابی قرار می گیرد. این فیوزها با کاهش سطح مقطع مهاربند بصورت موضعی و با تعبیه سوراخ های بیضوی در چهار طرف مقطع قوطی شکل مهاربند ایجاد شده اند. برای ممانعت از کمانش موضعی فیوز، از یک غلاف محصور کننده با طول محدود در اطراف فیوز استفاده شده است. برای بررسی رفتار لرزه-ای و مقایسه تاثیر عملکرد فیوز بر مقدار پارامترهای لرزه ای، قاب های مهاربندی شده ی ۱۰،۵و۱۵ طبقه همگرای ویژه بدون فیوز و مجهز به فیوز، در نرم افزار ایتبس و مطابق ویرایش چهارم استاندارد ۲۸۰۰ طراحی شده اند. برای بررسی رفتار غیر خطی از تحلیلهای دینامیکی افزایشی با استفاده از هفت رکورد زلزله در نرم افزار Seismostruct استفاده شده است. نتایج این تحقیق نشان دهنده ی ضریب رفتار بالاتر سیستم مهاربندی مجهز به فیوز در مقایسه با سیستم مهاربندی بدون فیوز می باشد.

کلیدواژه ها

فیوز شکل پذیر, قاب مهاربندی شده, رفتار لرزه ای, ضریب رفتار, تحلیل دینامیکی افزایشی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.