ارزیابی کارآئی سیستم نگهداری و تعمیر ساختمان ها با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: نشریه مهندسی سازه و ساخت، دوره: 8، شماره: 53
  • کد COI اختصاصی: JR_JSEC-8-53_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 180
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد خردرنجبر

دانشجوی دکتری، گروه عمران، واحد ارومیه، دانشگاه آزاد اسلامی، ارومیه، ایران

میرعلی محمدی

دانشیار، گروه عمران، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

شاهین رفیعی

استاد مهندسی مکانیک ماشین آلات کشاورزی، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

چکیده

هدف اصلی سیستم نگهداری و تعمیرات (نت) ساختمان کنترل وضعیت تجهیزات و تاسیسات و اجزائ مختلف ساختمان جهت تعیین بهره وری و بهینه کردن توانائی آنها به منظور دستیابی به بالاترین کارآئی می باشد. از آنجا که اندازه گیری کارایی یکی از مهمترین روش های ارزیابی عملکرد می باشد لذا ارزیابی کارآئی سیستم نگهداری و تعمیرات (نت) یکی از عوامل کیفی در ارتقاء این سیستم بشمار می آید. در این پژوهش، هدف ارزیابی عملکرد و بررسی کارایی سیستم نت در ساختمانها با استفاده از روش کمی و قابل اثبات تحلیل پوششی داده ها می باشد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که روش تحلیل پوششی داده ها، روشی مناسب برای ارزیابی کارایی و بهره وری واحدهای تصمیم گیری می باشد. از این رو، ابتدا پرسشنامه ای بر اساس پارامترهای سیستم نگهداری و تعمیرات ساختمان که از مبحث ۲۲ مقررات ملی ساختمان استخراج شده، تهیه گردید. سپس رتبه ها تعیین و نتایج بدست آمده از زیر شاخص ها باتوجه به روش میانگین رتبه با یکدیگر ادغام و پایائی پرسشنامه ها با استفاده از آلفای کرونباخ سنجیده شد. در نهایت با تعیین شاخص های خروجی و ورودی، با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها میزان کارآئی هر یک از ساختمانها مبتنی بر شاخص های سیستم نت و هزینه آن (در مطالعه موردی شهر کرج) مشخص گردید. نتایج نشان داد میزان کاهش حداقل و حداکثر مقدار هزینه شارژ، نگهداری و تعمیرات ساختمان برای تبدیل آنها به ساختمان کارا بترتیب ۱% و ۸۰% بدست آمده است. همچنین با بررسی نتایج، برای بهبود کارایی هر کدام از ساختمان های ناکارا بر اساس هزینه های نگهداری و تعمیر، می توان پیشنهادهای بهبود کارایی را ارائه داد.

کلیدواژه ها

نگهداری و تعمیرات, ساختمان, کارآئی, ارزیابی عملکرد, تحلیل پوششی داده ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.