اصلاح برخی روابط تجربی برآورد تبخیر تعرق مرجع برای دشت تبریز

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس سراسری آبخیزداری و مدیریت منابع آب و خاک کشور
  • کد COI اختصاصی: NCWMSWRM05_310
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1160
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اژدر عنابی میلانی

دانشجوی دکتری دانشگاه تبریز و عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منا

چکیده

برای تعیین تبخیر تعرق یک گیاه اولین گام تعیین تبخیر تعرق مرجع می باشد تا با اعمال ضریب گیاهی مناسب نیاز آبی آن مشخص گردد. تبخیر تعرق مرجع قدرت تبخیرکنندگی اتمسفر را نشان می دهد و می تواند بطور -غیرمستقیم با دانستن پارامترهای جوی نظیر دما، رطوبت، تشعشع، سرعت باد و ... توسط روابط مختلفی که ابداع شده اند برآورد گردد، این روابط بیشتر تجربی بوده و برای شرایط اقلیمی خاصی ابداع شده اند. به علت اختلاف درخاستگاه این روابط، برای استفاده از هریک از آنها، علاوه بر انتخاب مناسبترین رابطه براساس اطلاعات اتمسفری موجود، اصلاح آن برای شرایط اقلیمی مورد نظر اهمیت ویژه ای دارد. هدف این تحقیق اصلاح روابط تجربی ارائه شدهتوسط FAO که کاربرد بیشتری دارند برای شرایط اقلیمی دشت تبریز بوده است. این روابط عبارتند بودند از: بلینی- کریدل، هارگریوز، تشعشعی FAO )ماکینگ(، پنمن، پنمن مانتیث و روش تشت تبخیر کلاس - A با ضرایب تشت ) Kp ) ارائه شده توسط آلن و همکاران. در این مطالعه مقدار تبخیر تعرق گیاه چمن با رعایت تمام شرایط استاندارد - FAO ،برای دوره های ده روزه به مدت چهار سال توسط لایسیمتر و به روش بیلان رطوبتی تعیین گردید و با مقادیر بدست آمده از روشهای فوق الذکر مقایسه شد. هریک از روشهای تجربی مورد بحث توسط آمار جوی 03 ساله برای دشتتبریز اصلاح گردید. علاوه برآن هریک از روابط تجربی با شاخصهای مختلف مورد ارزیابی قرار گرفته و روش تشت تبخیر با ضرایب محاسبه شده توسط رابطه آلن مناسبترین روش تشخیص داده شد. از بین مدلهای برآورد تبخیر تعرق - مرجع نیز رابطه پنمن مانتیث بهترین مدل انتخاب گردید

کلیدواژه ها

بلینی کریدل، پنمن مانتیث، تبخیر تعرق، لایسیمتر، ماکینگ، هارگریوز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.