بهینه سازی مصرف انرژی در بخش ساختمان با استفاده از شبکه عصبی و الگوریتم PSO (مطالعه موردی شهرستان بندرعباس)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره: 23، شماره: 10
  • کد COI اختصاصی: JR_ESTJ-23-10_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 189
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فخری اله یاری

دانشجوی دکتری گروه محیط زیست، دانشکده کشاورزی و علوم پایه دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن، رودهن، ایران.

آزیتا بهبهانی نیا

استادیار گروه محیط زیست، دانشکده کشاورزی و علوم پایه دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن، رودهن، ایران. (مسوول مکاتبات)

حسین رحامی

دانشیار دانشکده علوم مهندسی پردیس دانشکده های فنی دانشگاه تهران، تهران، ایران.

مریم فراهانی

استادیار گروه محیط زیست، دانشکده کشاورزی و علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن، رودهن، ایران.

سمیرا خدیوی

استادیار گروه محیط زیست، دانشکده کشاورزی و علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن، رودهن، ایران.

چکیده

زمینه و هدف: بسیاری از جوامع، به طور عمده در جهان توسعه­یافته از برنامه­ها و سیستم­های ارزیابی پایداری محلات برای سنجش میزان موفقیت خود در نزدیکی به اهداف توسعه پایدار استفاده می­کنند. ویژگی­ها و موفقیت این سیستم­ها در میزان پوشش ابعاد مختلف پایداری موضوعی است که باید مورد توجه برنامه­ریزان و طراحان شهری قرار گیرد. در این پژوهش با هدف شناخت، بررسی و مقایسه محدودیت­ها و قابلیت­های سیستم­های ارزیابی پایداری محلات به بررسی انتقادی چهار مورد از سیستم­های شناخته شده در این زمینه یعنی LEED-ND،BREEAM-Communities ، CASBEE-UD و DGNB-NSQ پرداخته شده است. روش بررسی: در این پژوهش با بررسی گسترده متون و قیاس تطبیقی از چهار سیستم ارزیابی پایداری محلات و با استفاده از روش تحلیل محتوا به مسائلی از قبیل مقایسه ساختار و طبقه­بندی، وزن موضوعات و معیارها، میزان پوشش پایداری و غیره پرداخته شده است. پس از مقایسه کلی سیستم­های ارزیابی پایداری محلات، چارچوب مقایسه­ای بر مبنای چهار بعد توسعه پایدار شهری در قالب ۸ موضوع شکل گرفته است. لازم به ذکر است این پژوهش در سال ۱۳۹۹ انجام شده است. یافته­ها: علی­رغم مشاهده ساختار درخت مانند در سیستم­ها، تفاوت در اهمیت موضوعات و میزان پوشش پایداری قابل مشاهده است. بررسی­ها نشان داد بیش از ۶۸% معیارهای ارزیابی بر بعد محیطی تاکید داشته و دو موضوع کاربری اراضی- بافت شهری- چیدمان ساختمان­ها با بیش از ۲۰% و منابع (انرژی، آب، مصالح) با بیش از ۱۳%، موضوعات مهم و تاثیرگذار در روند ارزیابی محلات شناخته­ شدند. این در حالی است که در خصوص سایر موضوعات رویکرد سیستم­ها متفاوت بوده است. بحث و نتیجه­گیری: نتایج پژوهش نشان داد سیستم­های مورد بررسی علی­رغم ارائه روش­های عملیاتی مفید در راستای ارزیابی پایداری به دلیل تمرکز بیش از حد بر بعد محیطی و به همان نسبت غفلت از سایر ابعاد پایداری، در ارزیابی پایداری محلات به صورت یکپارچه کارا نبوده و نیاز به بلوغ بیشتری دارند.

کلیدواژه ها

توسعه پایدار محلی, ابعاد و شاخص های پایداری, سیستم ارزیابی پایداری, مطالعه انطباقی سیستم ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.