کاربرد سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) دربرنامه ریزی برای مقابله با خطر سیلاب

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس سراسری آبخیزداری و مدیریت منابع آب و خاک کشور
  • کد COI اختصاصی: NCWMSWRM05_236
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1215
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد بشیرگنبد

عضو هیئت علمی گروه مرتع و آبخیزداری دانشگاه ملایر

وحید غلامی

استادیار دانشکده منابع طبیعی دانشگاه گیلان، گروه مرتع و آبخیزداری

چکیده

در طی دهه اخیر در سطح استانهای شمالی کشور بخصوص شرق استان مازندران و استان گلستان شاهد بروز سیلابهای متعدد و وقوع ختارات جانی و مالی بوده ایم. به منظور جلوگیری از چنتی وقایع و تامین امنیت جانی ومالی مردم روشهایی برای فرار از سیلاب و یا کاهش خطتر ستیلاب وجود دارد. یکی از روشهای مدیریتی در فرار از سیلاب پهنه بندی سیلاب و تعیی حریم رودخانه ها می باشد. از روشهایی که برای کاهش خطر سیلاب می تواناستفاده نمود تاسیس سدها یی در بالادست حوزه های آبریز است. در این تحیقیق از قابلیتهای سیستم اطلاعات جغرافیایی برای پهنه بندی سیلاب در مقاطعی از رودخانه هراز واقع در شهرستان آمل و همچنین طراحی و مطالعه تاثیر یک سازه در کاهش دبی اوج و حجم سیلاب در یکی از زیر حوزه های حوزه سد گلتتان استفاده شد. برای رونتد یابی هیدرولیکی در رودخانه هراز از ال اقیه HEC-GeoRAS )شبیه سازی ژئو متری بستر و دشت سیلابی رودخانهو و برای ارائه مدل بتار روانتاب از ال اقیته HEC-GeoHMS ) شتبیه ستازی خصواتیات فیزیکتی حوزه آبریزو و مدلهیدرولوژیک HEC-HMS استفاده شد. تحقیق حاضر حاکی از دست یابی به نتایج مطلوب با دقت بالادر زمانی کوتاه، با بکارگیری سیتتم اطلاعات جغرافیایی می باشد، اما ای امر مشروط به استفاده از داده های ورودی صحیح می باشد

کلیدواژه ها

سامانه اطلاعات جغرافیایی، سیلاب، ژئومتری بستر، خصوصیات فیزیکی حوزه آبریز، شمال ایران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.