مکان یابی محل احداث نیروگاه های گازی ۱ و ۲ زنجان با رویکرد زیست محیطی

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: فصلنامه انرژی ایران، دوره: 12، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJENERGY-12-4_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 201
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی سمیعی

محمدرضا اشرف زاده

اکبر مقدم

چکیده

در این مطالعه به بررسی و انتخاب مناسب ترین مکان جهت احداث نیروگاه های ۵۰۰ مگاواتی گازی ۱ و ۲ زنجان (قابل تبدیل به سیکل ترکیبی) در محدوده استان زنجان از مدل اکولوژیکی توسعه فعالیت های شهری- صنعتی مخدوم (۱۳۷۸) که یک روش ارزیابی چند عامله است، استفاده گردید. این مدل در برگیرنده سه طبقه جهت تشخیص سرزمین های مناسب از نامناسب برای اجرای فعالیت های توسعه ای می باشد. طبقه اول زمین های مناسب، طبقه دوم زمین های به نسبت مناسب و طبقه سوم زمین های نامناسب برای توسعه را به ما نشان می دهد. بر اساس این روش، هنگامی که انجام فعالیت توسعه در منطقه ای مدنظر باشد، لازم است ابتدا ویژگی ها و خصوصیات آن سرزمین، شناسایی شود. گام بعدی، مقایسه ویژگی های محیط زیست منطقه با ویژگی های هر کدام از طبقات مدل بوم شناختی یاد شده مورد بررسی قرار گرفته است و نتیجه حاصله به صورت نقشه می باشد که محل های مناسب و نامناسب جهت انجام توسعه مشخص شده است. جهت شناسایی مکان های مناسب، وضعیت موجود محیط زیست در قالب محیط فیزیکی، طبیعی و انسانی در محدوده مطالعاتی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. با توجه به ضوابط و استانداردهای زیست محیطی موجود در کشور، ۲۷ فاکتور و معیار جهت انتخاب گزینه های ساختگاه نیروگاه های ۱ و ۲ گازی زنجان تعیین و در چک لیستی ارائه شد. با انجام مطالعات اولیه و تهیه نقشه های طبقات شیب زمین، ارتفاع از سطح دریا و جهت های جغرافیایی و واحدهای شکل زمین در مجموع ۹۰ اکوسیستم کلان (واحد شکل زمین) در محدوده استان زنجان شناسایی گردید. از اکوسیستم های مزبور ۶ نوع واحد شکل زمین به عنوان مکان های مناسب و ۱۴ واحد نیز به عنوان مکان های به نسبت مناسب، تعیین گردید. در مرحله بعد با تلفیق اطلاعات زمین شناسی، زلزله، منابع آب و …، بازدیدهای صحرایی اولیه در مناطق مناسب و به نسبت مناسب، در مجموع ۷ نقطه جهت استقرار نیروگاه های ۱ و ۲ گازی زنجان معین شد. بر اساس نتایج به دست آمده، گزینه ۵ (در محور زنجان- میانه) در رتبه اول و سایر گزینه ها در رتبه های بعدی قرار گرفتند.

کلیدواژه ها

Site Selection, Gaseous Power Plant, Environmental Approach, مکان یابی، نیروگاه گازی، رویکرد زیست محیطی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.