تحلیل ابعادی عملکردی مدیریت در بیمارستان های نظامی منتخب با استفاده از ابعاد شش گانه مدل وایزبورد
- سال انتشار: 1392
- محل انتشار: فصلنامه ابن سینا، دوره: 15، شماره: 3
- کد COI اختصاصی: JR_SINA-15-3_006
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 224
نویسندگان
Health management research center, Baqhiatallah University of Medical Sciences, Tehran, Iran
Health management and economic research center, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
Health strategic management research center, AJA University of Medical Sciences, Tehran, Iran
Faculty of strategic management, Supreme National Defense University, Tehran, Iran
چکیده
مقدمه: با بررسی عملکرد بیمارستان می توان ضمن شناخت قوت ها و نقاط بهبود سازمان درک درستی از سازمان و مدیریت بیمارستان کسب نمود. این تحقیق با هدف تحلیل ابعادی عملکردی مدیریت در بیمارستان های نظامی منتخب با استفاده از مدل وایزبورد و شاخص های شش گانه این مدل انجام گرفت. روش بررسی: این مطالعه توصیفی- تحلیلی در سال۱۳۹۲ در ۵ بیمارستان منتخب نظامی به انجام رسید. روش جمع آوری داده ها پرسش نامه ساختارمند استانداردی بود که روایی آن از طریق روایی محتوا و پایایی آن نیز از طریق محاسبه با آلفای کرونباخ ۸۸/۰ مورد تایید قرار گرفت. جامعه آماری پژوهش با استفاده از فرمول کوکران با ضریب اطمینان ۹۵% شامل ۲۸۰ نفر از کارکنان بیمارستان با روش نمونه گیری تصادفی تشکیل شدند. یافته ها: نتایج نشان داد که مشخص بودن ساختار سازمان با میانگین ۲۷/۰± ۰۸/۴ بالاترین امتیاز و مشخص بودن ساز و کار های پاداش در سازمان ۲۵/۱ ± ۹۸/۲ پایین ترین امتیاز را کسب نمودند. وضعیت کلی تمامی ابعاد عملکردی مدیریت در این بیمارستان ها مناسب بوده است. بین ارتباطات درون سازمانی و ساز و کار های پاداش در سازمان (۰۴/۰p=) و بین مولفه ساختار سازمانی و ساز و کار پاداش (۰۳/۰p=) و بین هماهنگی امور در سازمان و مشخص بودن اهداف سازمان (۰۱/۰p=) ارتباط از نظر آماری معنی دار بوده است. بحث و نتیجه گیری: توجه و تمرکز مدیریت عالی سازمان در کنترل و ارزیابی ابعاد عملکردی مدیریت در بیمارستان منجربه بهبود عملکرد سازمان می گردد. ارزیابی محیط داخلی شامل ارزیابی موقعیت یک سازمان، سنجش عملکرد، شناسایی مشکلات و توان بالقوه در بیمارستان های نظامی به دلیل ماهیت عملکردی و تفاوت ماموریتی امری ضروری است.کلیدواژه ها
Management, Wiesbord’s Model, Hospitals, ابعاد عملکردی, مدیریت, مدل وایزبورد, بیمارستاناطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.