اثر حفاظتی ترامادول بر روی کبد، به دنبال آسیب های ایسکمی-رپرفیوژن ناشی از به کارگیری تورنیکت جهت خونبندی در جراحات جنگی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه ابن سینا، دوره: 16، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_SINA-16-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 119
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر ستوده

Department of veterinary, Kahnooj Branch Islamic Azad University, Kahnooj, Iran

امیرعلی جهانشاهی

Young Researchers and Elite Club, Kahnooj Branch, Islamic Azad University, Kahnooj, Iran

چکیده

چکیده مقدمه: گرچه استفاده از تورنیکت جهت خونبندی زخم ها از دیر باز مطرح بوده ولی به کارگیری طولانی مدت آن سبب بروز آسیب های جدی ایسکمی-رپرفیوژن خواهد شد. اختلال عملکرد کبد به دنبال آسیب های ایسکمی-رپرفیوژن بسیار شایع است. ترامادول دارویی اپیوئیدی است که سبب کاهش واکنش های التهابی می شود. در این مطالعه اثرات این دارو، بروی کبد به دنبال آسیب های ایسکمی-رپرفیوژن عضلات اندام حرکتی خلفی در رت مورد ارزیابی قرار گرفت. روش بررسی: تعداد ۳۰ سر رت نر نژاد ویستار، به ۲ گروه ۱۵ تایی تقسیم شدند. شرایط ایسکمی-رپرفیوژن به واسطه مسدود کردن سرخرگ رانی به مدت دو ساعت انسداد و ۲۴ ساعت رپرفیوژن ایجاد شد. گروه کنترل دارویی دریافت نکرد، حال آنکه در گروه درمان بلافاصله، پس از شروع رپرفیوژن بافتی داروی ترامادول به مقدار ۲۰ میلی گرم به ازاء هر کیلوگرم وزن بدن به صورت وریدی تزریق شد. یافته ها: در گروه کنترل میزان سطح سرمی آنزیم های آلانین آمینو ترانسفراز و آسپارتات آمینو ترانسفراز نسبت به گروه درمان افزایش یافته بود و از لحاظ آماری، اختلاف معنی داری را نشان می داد (۰۵/۰> P)، همچنین شدت آسیب سلولی در بافت کبد در گروه کنترل نسبت به گروه درمان بیشتر بود و از لحاظ آماری، این اختلاف معنی داری بود (۰۵/۰> P). بحث و نتیجه گیری: داروی ترامادول اثر محافظتی بر روی کبد در مقابل آسیب های ایسکمی-رپرفیوژن دارد که می توان از این دارو برای کاهش آثار زیان بار ایسکمی-رپرفیوژن متعاقب به کارگیری تورنیکت استفاده نمود.

کلیدواژه ها

Keywords: Ischemia-Reperfusion Injuries, tramadol, liver, tourniquet, کلمات کلیدی: ایسکمی-رپرفیوژن, ترامادول, کبد, تورنیکت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.