مروری بر الگوها و نظریه های سازگاری با بیماری

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دوماهنامه پایش، دوره: 13، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_PAHM-13-6_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 314
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نادره نادری روش

Faculty of Nursing and Midwifery, Shahid Beheshti University of Medical Sciences Tehran, Tehran, Iran

ژیلا عابد سعیدی

Faculty of Nursing and Midwifery, Shahid Beheshti University of Medical Sciences Tehran, Tehran, Iran

محمد علی بشارت

Faculty of Psychology and Educational Sciences, University of Tehran, Tehran, Iran

علی درویش پور کاخکی

Faculty of Nursing and Midwifery, Shahid Beheshti University of Medical Sciences Tehran, Tehran, Iran

حمید علوی مجد

Faculty of Para-Medical, Shahid Beheshti University of Medical Sciences Tehran, Tehran, Iran

چکیده

امروزه چگونگی واکنش انسان در برابر مسائل و مشکلات زندگی مورد مطالعه وسیع قرار گرفته است و گسترش مباحث مربوط به تنش، بیماری و سلامت، مطرح شدن مفاهیمی مانند سازگاری و راهبردهای مقابله ای را به دنبال داشته است. صاحب نظران در رشته های مختلف، الگوها و نظریه های متفاوتی در رابطه با سازگاری ارایه نموده اند. هدف از مطالعه حاضر، شناخت الگوها و نظریه های سازگاری با بیماری و بررسی نقاط قوت و ضعف آن ها است تا با آگاهی و شناخت از الگوهای متفاوت سازگاری با بیماری، بتوان برنامه ریزی، اجرا و ارزیابی اقدامات تسهیل کننده سازگاری را انجام داد. در این مطالعه، متون موجود در پایگاه داده های ملی و بین المللی و با استفاده از کلید واژه های ذی ربط متون فارسی و انگلیسی مرتبط با موضوع، بدون محدودیت زمانی شناسایی و مورد بررسی قرارگرفت. بررسی متون نشان داد رویکردها و نظریه های مختلفی در خصوص سازگاری با بیماری وجود دارد که در بین آنها نظریه ها و الگوهای مربوط به سازگاری با رویکردهای زیست شناختی، رفتاری، شناختی، ترکیبی و کل گرای زیستی بیشتر مطرح هستند. در نظریه و الگوهای سازگاری با رویکرد زیست شناختی، به جنبه های مختلف بیماری و عوارض مربوط به آن پرداخته شده است. رویکرد رفتاری نسبت به سازگاری، رفتار بیماران نسبت به بیماری را روشن ساخته است. الگوهای مربوط به سازگاری شناختی که بر ارزیابی شناختی بیماران از بیماری و به کارگیری راهبردهای مقابله ای با آنان تکیه دارند. بالاخره رویکرد ترکیبی و کل گرای زیستی، انسان را به عنوان یک موجود زیستی و روانی اجتماعی در نظر گرفته است که به طور مداوم نسبت به محیط داخلی و خارجی خود عکس العمل نشان داده و مرتبا با محیط داخلی و خارجی خود در تعامل است. در واقع، راهبردهای مقابله ای، مجموعه ای از تلاش های شناختی و رفتاری فرد است که در جهت تعبیر، تفسیر و اصلاح یک وضعیت تنش زا به کار می رود و منجر به کاهش رنج ناشی از آن می شود. بیماری، موقعیتی را در زندگی فراهم می نماید که فرد مجبور به کسب توانایی های جدید برای غلبه بر موقعیت تنش زا و تطابق با شرایط موجود است که در این رابطه، الگوها و نظریه های مختلفی ارائه گردیده است که از آن ها در پژوهش ها و طراحی ابزارها نیز استفاده شده است تا نحوه سازگاری افراد در زمان سلامتی و بیماری مشخص شده و در صورت لزوم به آنان جهت سازگاری موثر کمک شود.

کلیدواژه ها

Adjustment, Adaptation, Coping, Adjustment to illness and models of adjustment, Theories of Adjustment, سازگاری, تطابق, مقابله, سازگاری با بیماری, الگوهای سازگاری, نظریه های سازگاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.