شناسایی عامل بیماری لکه زاویه ای خیارو مطالعه خصوصیات فنوتیپی و تنوع ژنتیکی آن در استان های فارس و کرمان

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه بیماریهای گیاهی، دوره: 51، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPP-51-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 120
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه موحدی پاریزی

نویسنده

سید محسن تقوی

مسئول مکاتبه

چکیده

طی سال های ۱۳۹۰ و ۱۳۹۱، ۱۱ جدایه  از گلخانه های خیار در استان کرمان و ۱۴ جدایه از گلخانه های خیار در استان فارس به عنوان عامل بیماری لکه زاویه ای خیار شناسایی ومورد بررسی قرار گرفتند. کلیه جدایه ها از لحاظ خصوصیات فیزیولوژیکی، بیوشیمیایی، تغذیه ای و تکثیر قطعه ی ۵۶۰ bp توسط آغازگرD۲۱  و D۲۲ مورد بررسی قرار گرفتند.همچنین به منظور بررسی تنوع جدایه ها آزمونrep-PCR با استفاده از آغازگرهای BOX و ERIC  صورت گرفت. جدایه های به دست آمده بر اساس آزمون های گروه LOPAT و GATTa مورد بررسی قرار گرفتند. آنالیز عددی خصوصیات فنوتیپی، با استفاده از نرم افزار NTsys-PC نشان داده شد که جدایه های Psl جدا شده از استان های فارس و کرمان از لحاظ ویژگی های فنوتیپی و بیوشیمیایی به هم شبیه بوده و با جدایه Pseudomonas syringae pv. syringae ۸/۸۳% و با P. fluorescens، ۵۰% شباهت داشتند. در آزمون بیماریزایی، پس از ۷ تا ۱۴ روز علائم سبززردی، آبسوختگی و لکه زاویه ای دیده شد. جدایه های مورد نظر پس از مایه زنی به دیگر اعضای خانواده ی کدوئیان نظیر کدو، خربزه، هندوانه و  طالبی نیز علائم را نشان دادند، با این وجود علائم لکه زاویه ای در خیار بسیار واضح تر نسبت به بقیه بود. این باکتری بر روی گیاهان دیگری نظیر گوجه فرنگی، بادمجان و فلفل نیز مایه زنی شد، اما هیچ گونه علائم مشخصی دیده نشد. جدایه های مربوطه در این پژوهش از لحاظ فنوتیپی همگن بوده ولی براساس آنالیز عددی داده های حاصل از تنوع ژنتیکی آزمون rep-PCR با استفاده از آغازگر BOXو Ericبه چهار گروه تقسیم شدند که این گروه بندی با منشا جغرافیایی جدایه همبستگی نداشت.

کلیدواژه ها

بیماری لکه زاویه ای, خصوصیات فنوتیپی, تنوع ژنتیکی, خیار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.