محدودیت های اصل آزادی تحصیل و ارزیابی دلیل در دادرسی کیفری ایران و انگلیس

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس بین المللی علوم اسلامی، پژوهش های دینی و حقوق
  • کد COI اختصاصی: RELIGI06_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 221
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد امین خانی

چکیده

کشف حقیقت به عنوان هدف عالی دادرسی های کیفری تنها با توسل و تمسک به دلایل دستیافتنی است. از این رو، دلیل به عنوان محوری ترین مساله دادرسی کیفری جلوه گر می شود. مسلماﹰ مرحله تحصیل دلایل و ارزیابی آنها، به عنوان مهمترین اقدامات دستگاه عدالت کیفری، بی نیاز از وضع قواعد و اصول نخواهد بود. یکی از مهمترین اصول حاکم بر این مرحله، اصل آزادی دلیل است که دربردارنده مفاهیم آزادی تحصیل و ارزیابی دلایل می باشد. در واقع اجرای عدالت در دادرسی های کیفری تنها در صورت دستیابی به حقیقت مطلق و مادی امکان پذیر است و این حقیقت نیز تنها در پرتو حاکمیت اصول آزادی تحصیل و ارزیابی دلایل قابل وصول است. اگر چه تحدید بی دلیل اصول فوق، دستیابی به این هدف عالی را امری دشوار خواهد ساخت ولی حاکمیت مطلق و بی قید وشرط این اصول نیز زمینه ساز چالش هایی میان مصلحت جامعه و حقوق و آزادی های فردی خواهد شد. لذا در رساله حاضر تلاش گردید علاوه بر شناسائی اصول آزادی تحصیل و ارزیابی دلیل و مبانی آنها، با ترسیم گستره این اصول، راهکارهائی برای ایجاد تعادل میان حقوق فرد و مصلحت جامعه ارائه شود. تحقیق و کنکاش در منابع حقوق انگلستان نیز نشان داد که علیرغم تفاوتهای اساسی بین این نظام دادرسی با نظام دادرسی کیفری کشورمان، حاکمیت اصول آزادی تحصیل و ارزیابی دلایل در دعاوی کیفری از نقاط اشتراک این دو نظام دادرسی است و در انگلستان نیز ضرورتهای مربوط به حقوق و آزادیهای فردی دامنه این اصول را متاثر ساخته است .بدین ترتیب با بررسی جایگاه و گستره اصول فوق در حقوق انگلستان، تلاش گردید، تصویر روشنی از این اصل اساسی دادرسیهای کیفری در حقوق کامن لا و در جهت غنای حقوق داخلی ارائه گردد.

کلیدواژه ها

دلیل - اصل ارزیابی دلیل - آزادی تحصیل دلیل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.