آنالیز نیم دای آلل صفات مرتبط با عملکرد و کیفیت میوه در لاین های گوجه فرنگی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه علوم باغبانی ایران، دوره: 52، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JHS-52-4_019
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 221
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیه نظامی

دانشجوی دکتری، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

سید حسین نعمتی

استادیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

حسین آروئی

دانشیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

محمد کافی

استاد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

چکیده

یکی از مهم ترین روش ها در برنامه های اصلاحی سبزی ها، گزینش والدین و نتاج برتر با هدف بهبود ژنتیکی صفات کمی و کیفی می باشد. به منظور بررسی ژنتیکی صفات کمی و کیفی لاین های گوجه فرنگی، تلاقی های نیم-دای آلل بین هشت لاین با اسامی C.JPS۳، S.۲۲۷۴، H.۱۳۷۰، K.۲۲۷۴، S.L.، C۲۰، Primoga و A۱۳۰۱۲ انجام شد. هیبریدهای حاصل و والدین، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار کشت شدند. صفات شاخص شکل میوه، تعداد حفره میوه، شاخص سفتی میوه، درجه بریکس، اسیدیته قابل تیتر، pH آب میوه، تعداد خوشه  در بوته، تعداد گل در خوشه، تعداد میوه در هر بوته، متوسط وزن یک میوه و عملکرد اندازه گیری شدند. والد K.۲۲۷۴ دارای بالاترین ترکیب پذیری عمومی (GCA) در صفات عملکرد، تعداد میوه در بوته و شاخص سفتی میوه بود. بالاترین ترکیب پذیری خصوصی (SCA) برای صفت متوسط وزن میوه به ترتیب در دو تلاقی C۲۰ x C.JPS۳ و A۱۳۰۱۲ x K.۲۲۷۴ مشاهده شد. در میان والدین و هیبریدها، والد H.۱۳۷۰ و هیبرید Primoga × H.۱۳۷۰ بالاترین میزان عملکرد را داشتند. بالاترین درصد هتروزیس نسبی در صفات تعداد میوه در هر بوته، متوسط وزن یک میوه و عملکرد به ترتیب در تلاقی های A۱۳۰۱۲ × Primoga، C۲۰ × C.JPS۳ و Primoga × H.۱۳۷۰ مشاهده شد. نقش اثرات فوق غالبیت و غالبیت کامل در کنترل صفات عملکرد، تعداد میوه در بوته، اسیدیته قابل تیتر و بریکس بیش تر از اثر افزایشی بود. با این وجود، در کنترل صفت متوسط وزن میوه اثر افزایشی موثر بوده است.  

کلیدواژه ها

عمل غالبیت ژن, والد برتر, هتروزیس, هیبرید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.