اثر پیش تیمار بذر با نانولوله های کربنی بر عملکرد رشد دو گونه پسته وحشی (Stocks P .khinjuk &Desf Pistacia atlantica)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه زیست شناسی کاربردی، دوره: 34، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JAB-34-4_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 176
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فهیمه محمدپور

دانشجوی کارشناسی ارشد جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه ملایر

فرهاد قاسمی آقباش

استادیار، گروه مهندسی طبیعت، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه ملایر،

مهرداد زرافشار

استادیار پژوهش، بخش تحﻘیﻘات منابع طبیعی، مرکز تحﻘیﻘات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، فارس شیراز

احسان قنبری

فارغ التحصیل دکتری جنگلداری، کارشناس جنگل و مرتع اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمانشاه

چکیده

پژوهش های اخیر اثرات مثبت نانولوله های کربنی بر جوانه زنی و رشد گونه های گیاهی را تایید کرده اند. تحقیق حاضر به منظور بررسی اثر نانولوله های کربنی با غلظت های مختلف بر صفات مورفولوژیکی، زی توده و جذب عناصر غذایی در برگ دو گونه پسته وحشی و مقایسه آن ها با تیمار های سرمادهی و اسید سولفوریک ۶۵% در قالب طرح کاملا تصادفی با هشت تیمار و ۱۰ تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که کاربرد نانولوله های کربنی با غلظت های ۲۵ و ۷۵ میلی گرم در لیتر به صورت معنی داری باعث بهبود خصوصیات موفولوژیکی و زی توده در دو گونه پسته وحشی شامل بنه و خینجوک در مقایسه با تیمار های اسید، سرمادهی و شاهد شده است. بیشترین افزایش در طول ریشه، ارتفاع ساقه و طول یقه در گونه بنه در تیمار ۲۵ میلی گرم در لیتر مشاهده شد. در گونه خینجوک، بیشترین میزان طول ریشه و وزن خشک و تر ریشه در تیمار ۷۵ میلی گرم در لیتر نانوکربن ثبت شد. بالاترین غلظت منیزیم برگ در گونه بنه در تیمار ۱۰ و در گونه خینجوک در تیمار۱۰۰ میلی گرم در لیتر مشاهده شد. غلظت فسفر در برگ دو گونه پسته وحشی در تمام تیمار ها اختلاف معنی داری نداشت. پتاسیم برگ در گونه بنه در تیمار های ۱۰، ۲۵ و ۵۰ و در گونه خینجوک در تیمار ۷۵ میلی گرم در لیتر بیشترین مقدار بود. این تحقیق با تایید اثرات مثبت نانولوله های کربنی در غلظت های پایین بر صفات مورفولوژیکی بنه و خینجوک، تحقیقات بیشتر در زمینه راهکار هایی برای افزایش رشد گونه های پسته وحشی به منظور تجاری سازی محصولات این گونه های با ارزش را پیشنهاد می دهد.

کلیدواژه ها

پسته وحشی, زی توده تر و خشک, سرما, عناصر غذایی, مورفولوژی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.