طراحی، اجرا و تفسیر آزمایشات ردیابی در انواع آبخوانها (آبرفتی و کارستی)

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس سراسری آبخیزداری و مدیریت منابع آب و خاک کشور
  • کد COI اختصاصی: NCWMSWRM05_054
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1276
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد اجل لوئیان

استادیار گروه آب و محیط زیست موسسه عالی صنعت آب و برق اصفهان

چکیده

آزمایش ردیابی به عنوان قابل اطمینان ترین و کارآمد ترین روش جمع آوری اطلاعات هیدرولیکی سطحی و زیرسطحی خصوصا در آبخوانهای کارستی، درزه ای و همچنین آبخوانهای آبرفتی در اغلب نقاط دنیا مورد استفاده قرارمیگیرد. بطورمعمول انجام آزمایش ردیابی کمی سخت تر و وقت گیرتر از آزمایش ردیابی کیفی است؛ ولیکن مزایای ردیابی کمی در ارتباط با شناخت سیستمهای هیدرولیکی بمراتب بیشتر از ردیابی کیفی است.آزمایشات ردیابیمیتوانند نقش مؤثری در تعیین سرعت و جهت جریان آب زیرزمینی و پیش بینی مسیر و غلظت آلاینده های شیمیایی در نقاط مورد نظر ایفا نمایند. بدیهی است صحت و دقت این پیش بینی ها بستگی به تعیین دقیق و صحیحپارامترهای مؤثر در پدیده پخش و انتقال آلاینده ها در یک آبخوان نظیر سرعت جریان، مقدار جریان، مقدار ماده ورودی، پخشودگی و غیره دارد. جهت تعیین پارامترهای مذکور میتوان نتایج آزمایشات ردیابی انجام شده در یکآبخوان را بکمک برنامه های کامپیوتری تفسیر نمود. یکی از قابلیتهای برنامه های کامپیوتری ترسیم منحنی هایغلظت زمان در نقاط مشاهداتی مورد مطالعه میباشد - . ضمن آنکه بکمک تطبیق منحنی های مشاهداتی و محاسباتی میتوان مقادیر پارامترها را تعدیل و تصحیح نمود. شناسایی خودکار پارامترهای پراکندگی بوسیله روشهای کمترینمربعات غیر خطی از دیگر مزیتهای استفاده از برنامه های کامپیوتری میباشد. پیش بینی پخش و انتشار مواد آلاینده تزریق شده در نقاط مختلف آبخوان و تعیین غلظت آلاینده های شیمیایی در نقاط مذکور از اساسی ترین مزیتهایبرنامه های کامپیوتری میباشد. نرم افزار TRACI که در این نوشتار مورد بحث قرار میگیرد برنامه ای کارآمد، قابلاعتماد و کاربر دوست بوده و جهت اجرا بر روی رایانه های شخصی دارای محیط عامل ویندوز طراحی شده است در این تحقیق تفسیر منحنی های غلظت زمان چندین آزمایش ردیابی که منجر به تعیین عواملی نظیر پارامترهای –پراکندگی و جهت جریان و همچنین عامل بازیافت )درصد بازیافت( ماده ردیاب میشود، مورد بررسی قرار گرفته است.

کلیدواژه ها

آبخوان آبرفتی، آبخوان کارستی، پارامترهای پراکندگی، انتقال آلاینده های شیمیایی،تفسیر آزمایشات ردیابی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.