ضرورت توجه به فرایند بیمه گری از منظر سازگاری با تعالیم اسلامی با تاکید بر بیمه زندگی در صنعت بیمه جمهوری اسلامی ایران (با رویکرد داده بنیاد)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات اقتصاد اسلامی، دوره: 14، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IES-14-1_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 294
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد مهدی عسکری

استاد دانشکده معارف اسلامی و اقتصاد، دانشگاه امام صادق، تهران، ایران

سعید صحت

دانشیار دانشکده مدیریت و حسابداری، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران

اصغر آقا مهدوی

دانشیار دانشکده معارف اسلامی و اقتصاد دانشگاه امام صادق، تهران، ایران

احسان جلالی لواسانی

دانش آموخته دکتری اقتصاد دانشگاه عدالت، تهران، ایران

چکیده

در عصر حاضر ارائه خدمات بیمه ای و برقراری تامین در قالب پوشش ریسک های بیمه پذیر به مسلمانان بالاخص در جامعه اسلامی حائز اهمیت است. هدف این پژوهش تمرکز بر فرایند بیمه گری از منظر سازگاری هر چه بیشتر با تعالیم اسلامی و با تاکید بر ساختار بیمه زندگی است، لذا مسئله اصلی پژوهش شناسائی مدل و فرایندی است که با تحقق و اجرای آن، هدف پژوهش محقق گردد. از آنجا که پژوهش به صورت آمیخته صورت می پذیرد، لذا در بخش کیفی با استفاده از روش کتابخانه ای و تحلیل اسنادی و همچنین انجام مصاحبه نیمه ساختاریافته با ده نفر از خبرگان و احصاء نظرات ایشان و تحلیل محتوای این نظرات، مدل اولیه پژوهش حاصل و جهت شناسایی یافته های موثر در طراحی ابعاد مدل، انجام آن تا مرحله اشباع و حصول به مدل مطلوب ادامه می یابد. برای انجام این پژوهش در بخش کیفی از روش داده بنیاد در جهت تبیین مدل مفهومی استفاده و سپس در بخش کمی، رابطه همبستگی بین متغیرها احصاء و با بهره گیری از آزمون های آماری، مدل نهائی معرفی و تایید شده است. در نهایت مدل پیشنهادی در شش بعد که عبارتند از : شناسایی وضع موجود، فراهم کردن الزامات برای دستیابی به وضع مطلوب، تبیین راهبردها و سیاست های رشد و توسعه بیمه اسلامی، شناسایی فرصت ها، توسعه کاربردهای بخشی و تبیین وضعیت مطلوب یعنی دستیابی به فرایند بیمه با سازگاری هرچه بیشتر با تعالیم اسلامی، در قالب الگوی مفهومی طراحی و ترسیم شده است.

کلیدواژه ها

بیمه متعارف , الگوی تکافل, فرایند بیمه گری , بیمه اسلامی , ساختار بیمه نامه , بیمه زندگی. طبقه بندی JEL: G۲۲؛ C۸۰؛ N۲۵

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.