بررسی تطبیقی مقدمه تفسیر تسنیم آیت الله جوادی آملی با دیگر تفاسیر قرآن به قرآن

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات تفسیر تطبیقی، دوره: 6، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SCQ-6-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 779
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی رضا فخاری

گروه علوم قرآن و حدیث، دانشگاه علامه طباطبایی

فرزین حبیب زاده

علوم قرآن و حدیث دانشکده الهیات دانشگاه علامه طباطبایی تهران

چکیده

مقدمه تفاسیر قرآن کریم، یکی از مهم ترین راه های دستیابی به شیوه تفسیری و نیز مبانی، اصول و دیدگاه های خاص مفسر است. آنچه مطالعه و تامل در مقدمه های تفاسیر قرآن را ضروری می نماید و دیدگاه های مفسران را به نحوی دقیق به خواننده منتقل می کند، توجه مفسر به برخی موضوعات قرآنی و روایی در مقدمه و رابطه آن با روش تفسیری وی است. پژوهش حاضر با هدف بررسی و تحلیل مقدمه تفسیر تسنیم آیت الله جوادی آملی و دیگر تفاسیر قرآن به قرآن، با رویکرد تطبیقی و با بهره گیری از روش تحلیلی و توصیفی به نگارش درآمده است. نتیجه این تحقیق نشان داد که هر یک از مقدمه های تفاسیر قرآن به قرآن که در دوره معاصر نوشته شده اند، اولا اختلاف نظرهایی در بیان مباحث تفسیری، موضوعات قرآنی و علوم مرتبط با آن در آن ها وجود دارد و ثانیا به نظر می رسد که موضوعات و مسائل بیان شده در این مقدمه ها، تقریبا به نحوی تنظیم و تدوین شد ه اند که خواننده را به روش تفسیری قرآن به قرآن و شیوه های آن رهنمون می سازد. در این میان، مقدمه تفسیر تسنیم از آن جهت که متضمن مباحث تفسیری و قرآن شناسانه توام است و همچنین مطالب ارائه شده در آن، به روشنی بیانگر روش مفسر و متناسب با روش تفسیری ایشان به نگارش درآمده است، از خصوصیات یک مقدمه جامع برخوردار است.

کلیدواژه ها

تفسیر تسنیم, آیت الله جوادی آملی, مقدمه تفاسیر, روش های تفسیری, تفسیر قرآن به قرآن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.