محیط دیرینه بخش فوقانی سازند شمشک براساس اکوگروههای اسپورومورفی و عناصر پالینولوژی در برش چینه شناسی نمین، البرز غربی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های چینه نگاری و رسوب شناسی، دوره: 37، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JSSR-37-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 179
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فیروزه هاشمی یزدی

استادیار موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور، سازمان، تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران

علی خزایی

کارشناسی ارشد، دانشکده زمین شناسی، پردیس علوم، دانشگاه تهران، تهران، ایران

فرشته سجادی

دانشیار دانشکده زمین شناسی، پردیس علوم، دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

برای بازسازی محیط دیرینه بخش فوقانی سازند شمشک در البرز غربی (ژوراسیک میانی) در برش چینه شناسی نمین، شمال شرق اردبیل، از مدل اکوگروههای اسپورومورفی (Sporomorph EcoGroups: SEGs) و جوامع گیاهی مرتبط با آنها و همچنین از عناصر اصلی پالینولوژی و تنوع زیستی سیست داینوفلاژله ها استفاده شد. براساس اطلاعات مربوط به اکوگروههای اسپورومورفی، درصد زیاد جامعه گیاهی Lowland و درصد کم جوامع گیاهی Coastal-Tidall influenced و Upland گویای پایین بودن سطح آب دریا و حاکی از یک محیط دیرینه ساحلی کم عمق یا دلتای تحت تاثیر دریاست. عناصر پالینولوژی نیز یک محیط نسبتا کم عمق، کم اکسیژن و نزدیک به ساحل یا دلتای تحت تاثیر دریا را معرفی می کنند. حضور داینوفلاژله های پروکسیمیت و وجود فرم های شاخص آب های کم عمق ازجمله گونه های Dichadogonyaulax sellwoodii, Ctenidodinium spp., Valensiella ovulum, Pareodinia sp., Nannoceratopsis gracilis حاکی از یک محیط دیرینه کم عمق و نزدیک به ساحل است. نسبت زیاد اسپورومورف های  warmer/coolerو نسبت کم اسپورومورف های drier/wetter و وجود سیست داینوفلاژله های شاخص آب های گرم تا معتدل همانند گونه های Ctenidodinium continuum و Pareodinia ceratophora نشان از آب وهوای گرم و مرطوب در زمان تشکیل رسوبات بخش فوقانی سازند شمشک در برش چینه شناسی نمین دارد.

کلیدواژه ها

محیط دیرینه, سازند شمشک, اکوگروههای اسپورومورفی, عناصر پالینولوژی, البرز غربی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.