تعیین سن افیولیت ملانژ ناحیه سبزوار بر اساس داده های فسیل شناسی و مقایسه آن با داده های رادیومتری

  • سال انتشار: 1378
  • محل انتشار: سومین همایش انجمن زمین شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: SGSI03_154
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1734
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد وحیدی نیا

گروه زمین شناسی دانشگاه فردوسی مشهد

علی اصغر آریایی

گروه زمین شناسی دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

افیولیت ملانژ ناحیه سبزوار یکی از مهمترین مناطق افیولیتی ایران است که دارای وسعتی در حدود 2000 کیلومتر مربع بوده و دارای روند شرقی – غربی می باشد. منطقه مورد مطالعه در روستای باغجر در 20 کیلومتری شمال شرق سبزوار قرار گرفته است. مجموعه افیولیتی در این ناحیه از سنگهای فوق بازی – بازی – حد واسط و نیز اسیدی تشکیل شده است. همراه با مجموعه یکسری سنگ آهک های پلاژیک به رنگ صورتی و نیز شیل های به رنگ قرمزی و سبز دیده می شود. همبری بین آهکها و سنگهای افیولیتی بصورت گسل خورده می باشد. بر اساس تعیین سنهایی که در گذشته بروشهای رادیومتری (Rb/Sr , K/Ar) انجام شده در یک مرحله کونیاسین و سپس کامپانین – ماستریشتین و در محدوده کوچکی سن ائوسن بدست آمده است. از کل نمونه های برداشت شده تعداد 8 جنس و 17 گونه شناسایی شده و بر اساس تجمع فسیلی و رنج چارت زمانی رسم شده پنج بیوزون اصلی شناسایی شده که عبارتند از: 1: Globotruncana stuartiformis با سن کامپاین میانی 2: Globotruncana calcarata با سن کامپانین فوقانی 3:struarti, Falsostuarti Globotruncana با سن ماستریشتین زیرین 4: Globotruncana gansseri با سن ماستریشتین میانی 5: Abathomphalus mayaroensis با سن ماستریشتین فوقانی بر اساس بیوزوناسیون و مجموعه فسیلی شناخته شده سن این افیولیت ملانژ کامپاین میانی تامساتریشتین فوقانی تعیین شده است. در ضمن بر طبق مطالعه میکروفاسیس های شناخته شده آهکهای پلاژیک متعلق به فون آب عمیق (D W F) بوده و در عمقی کمتر از (C C D) بر جای گذاشته شده اند.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.