تبیین ادله و مستندات «نظام واره معنایی» قرآن کریم

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه آموزه های قرآنی، دوره: 19، شماره: 35
  • کد COI اختصاصی: JR_QURN-19-35_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 134
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین جدی

دانشجوی دکتری علوم قرآن و حدیث دانشگاه فردوسی مشهد

حسن نقی زاده

دانشگاه فردوسی مشهد

عباس اسماعیلی زاده

دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

از ابعاد زبان شناختی متن قرآنی که مهر تاییدی بر جنبه اعجاز و وحیانی بودن این کلام الهی نهاده، نظام معناسازی و روابط بینامتنی در سطوح گوناگون «مفاهیم، آیه ها و سوره ها» است. اتخاذ این شیوه نظم پذیری که می توان از آن، تحت عنوان «نظم شبکه ای متن قرآنی» یاد نمود، کارکردهای فراوانی را در فراورده های تفسیری به ارمغان می آورد. از جانبی دیگر، لزوم تمسک به نگرش جامع نگرانه و تشکیل نظام واره های قرآن بنیان، مستلزم مبنایابی درون دینی است. این مقاله با اتخاذ رویکردی پسینی، از رهگذر استنطاق در کاربست های قرآنی، علاوه بر بازکاوی دو تعبیر همسوی قرآنی، یعنی ایضاح شعاع دلالت «مثانی» (زمر/ ۲۳) بر روابط درون متنی قرآن، و هماهنگی آیات آن در ساحت کلان متن (نساء/ ۸۲)، از رهگذر تمسک به پاره ای از احادیث معصومانŒ ، به تبیین ادله درون دینی «نظام واره معنایی قرآن کریم» پرداخته است. لذا این پیوندهای شبکه ای نه تنها در ابعاد «مفهومی» و «موضوعی»، بلکه در گستره روابط شبکه ای «بیناآیه ای» و «بیناسوره ای» در متن قرآنی قابل ارائه است.

کلیدواژه ها

مثانی, نظم ساختاری, نظام واره, سیستم, شبکه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.