اثر کنترل فساد و سیاست های اقتصادی بر رشد اقتصادی در کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا(MENA)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه مدلسازی اقتصاد سنجی، دوره: 6، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JEMS-6-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 127
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رفیع حسنی مقدم

استادیار، گروه اقتصاد، دانشگاه دامغان

امیرعلی فرهنگ

استادیار گروه اقتصاد دانشگاه پیام نور

آنیتا ابونوری

کارشناسی ارشد آمار اقتصادی و اجتماعی دانشگاه شهید بهشتی (مدرس حق التدریس گروه اقتصاد دانشگاه دامغان)

علی محمدپور

دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم اقتصادی دانشگاه ارومیه

چکیده

فساد یک پدیده ناهنجار اقتصادی، سیاسی و فرهنگی است که کم و بیش در تمامی کشورها وجود دارد و مانعی اساسی در مقابل رشد و توسعه کشورها محسوب می گردد.  بنابراین، هدف اصلی در این پژوهش، بررسی نقش کنترل فساد در اثرگذاری سیاست­های پولی و مالی بر رشد اقتصادی است.  برای این منظور از داده های یک نمونه شامل ایران و ۱۹ کشور عضو خاورمیانه و شمال آفریقا طی دوره زمانی ۲۰۰۲-۲۰۱۹ و برآورد با روش گشتاورهای تعمیم یافته تابلویی(PGMM) و خود رگرسیون برداری تابلویی(PVAR) استفاده شده است. نتایج برآورد الگو به روشPGMM نشان دهنده رابطه مثبت و معنا دار متغیرهای کنترل فساد و همچنین اثر متقاطع کنترل فساد و نقدینگی و اثر متقاطع کنترل فساد و مخارج مصرفی نهایی دولت بر رشد اقتصادی می باشد.  این در حالی است که بدون کنترل فساد (با وجود فساد)، متغیرهای نقدینگی و مخارج مصرفی نهایی دولت میتواند تاثیر منفی بر رشد اقتصادی داشته باشد. در برآورد PVAR تاثیر متغیرها بر رشد اقتصادی  با استفاده از تابع واکنش آنی و تجزیه واریانس مورد بررسی قرار گرفته است.  مقایسه نتایج حاصل از برآورد روش  های PGMM  وPVAR نشان میدهد که در هر دو روش، اثرمتقاطع کنترل فساد و نقدینگی، اثر متقاطع کنترل فساد و مخارج مصرفی نهایی دولت و شاخص کنترل فساد بر رشد اقتصادی مثبت و اثر مخارج مصرفی نهایی دولت و نقدینگی بدون کنترل فساد بر رشد اقتصادی منفی هستند. همچنین، تشکیل سرمایه ثابت ناخالص به عنوان متغیر کنترلی در مدل، اثر مثبت و معنا دار داشته است.

کلیدواژه ها

PVAR, PGMM, رشد اقتصادی, فساد, مخارج مصرفی نهایی دولت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.