بررسی تطبیقی نمودپذیری عدالت اجتماعی در سطوح کالبدی بافت تاریخی شهر یزد

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: ششمین همایش ملی معماری و شهر پایدار
  • کد COI اختصاصی: NCSAC06_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 146
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اکبر حیدری

استادیار، معماری، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران.

مصطفی ارغیانی

استادیار، معماری، دانشکده هنر، دانشگاه بجنورد، بجنورد، ایران.

چکیده

یکی از مهمترین و پیچیده ترین تحولات اجتماعی جهان در نیم قرن اخیر توسعه شهرنشینی است. رشد شتابان شهرنشینی و ظهور شهرها عواقب و پیامدهای متفاوتی را به دنبال داشته و با آسیبهای شهری متعددی همراه شده است؛ از جمله نارساییهای کالبدی، تاسیساتی، اقتصادی و خدماتی، آسیبهای زیست- محیطی و بالاخره ناعدالتی های اجتماعی در حوزه های شهری، از پیامدهای شهرنشینی شتابان به شمار میرود. هدف این پژوهش، بررسی شاخصهای عدالت اجتماعی محلات بافت تاریخی شهر یزد و مشخص کردن سطوح برخورداری آنها بوده است. روش تحقیق پژوهش توصیفی- تحلیلی، از نوع کاربردی است. چارچوب مفهومی این پژوهش از بررسی متون و مبانی، نشریات، کتب داخلی، خارجی و همچنین تجربیات مختلف در زمینه های مشابه با این پژوهش تدوین و ارایه شده است. جمع آوری داده های مورد نیاز براساس چارچوب مفهومی پژوهش با استفاده از طرحهای فرادست، برداشت مکانی و پرسشنامه در مورد داده های مورد نیاز جمع آوری شده است. تحلیل این داده ها براساس شاخصه های به دست آمده با روش مالچوسفکی وزن بندی شده و با روش فازی بهترین گزینه انتخاب شده است. براساس نتایج به دست آمده، برخوردارترین محلات بافت تاریخی شهر یزد از نظر شاخصهای بررسی شده عدالت اجتماعی، محله های لب خندق و آتشکده بوده که امتیاز آن یک و در مرحله بعدی که طیف رنگ آن بیرنگتر شده و نشانگر سطح برخورداری پایین تری از دو محله عنوان شده، محله های تاریخی یعقوبیه و گازرگاه کمترین سطح برخورداری شاخصهای عدالت اجتماعی در بین محلات تاریخی بررسی شده بوده است.

کلیدواژه ها

عدالت اجتماعی، بافت تاریخی شهر یزد، محله تاریخی یعقوبیه، محله تاریخی گازرگاه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.