بررسی روند تغییرات شاخص NDVI حاصل از تصاویر سنجنده مودیس (مطالعه موردی: استان اصفهان)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: نشریه تخریب و احیاء اراضی طبیعی، دوره: 1، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_DRNL-1-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 321
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سروه داروند

University of Tehran

حسن خسروی

University of Tehran

هادی اسکندری دامنه

University of Hormozgan

حامد اسکندری دامنه

University of Tehran

چکیده

    هدف از مطالعه حاضر بررسی تغییرات شاخص NDVI با استفاده از داده های سنجنده  MODIS در استان اصفهان است. در راستا این هدف، تصاویر ۱۶ روزه شاخص پوشش گیاهیNDVI  سنجنده مودیس برای سال های ۲۰۱۰ ، ۲۰۱۵ و ۲۰۲۰ استفاده شد و تجزیه و تحلیل دقیق پوشش گیاهی استان اصفهان و شهرستان های خور و بیابانک، آران و بیدگل، اصفهان، سمیرم و فریدون شهر شاخصNDVI  در چهار طبقه (۱/۰-۰، ۲/۱-۰/۰، ۳/۲-۰/۰ و ۰/۳< ) طبقه بندی و سپس روند تغییرات این کلاس ها در این بازه زمانی ۱۰ ساله مورد بررسی قرار گرفت. بررسی تغییرات شاخص NDVI نشان داد که کلاس های (۱/۰-۰ و ۲/۰-۱/۰) روند افزایشی داشته به طوری که به ترتیب از ۶۲/۹۳، ۳۲/۶۵ درصد در سال ۲۰۱۰ به ۶۹/۶۹، ۲۷/۶۳ در سال ۲۰۲۰ رسیده است و کلاس های ( ۳/۲-۰/۰ و ۳/۰< ) در بازه زمانی مد نظر روند کاهشی داشته به طوری که از ۶۹/۳ و ۰/۷۴ در سال ۲۰۱۰ به، ۲/۱۹ و ۰/۴۹ درصد در سال ۲۰۲۰ رسیده است. بررسی شاخص NDVI در شهرستان فریدون شهر و اصفهان و سمیرم و شهرستان خور و بیابانک نشان داد کلاس ها ۱/۰-۰ و ۲/۰-۱/۰ در حال افزایش و کلاس های۳/۰-۲/ ۰ و ۰/۳< در حال کاهش می باشند. اما در شهرستان آران و بیدگل کلاس های NDVI ۳/۲-۰/۰ و ۰/۳< در حال افزایش و کلاس هایی ۱/۰-۰ و ۲/۰-۱/۰ این شاخص در حال کاهش هستند که علت آن را می توان به افزایش وسعت اراضی کشاورزی نسبت داد. میزان تخریب پوشش گیاهی در شهرستان سمیرم و فریدون شهر شدت بیشتری داشته است که علت آن را می توان نابودی مراتع و جنگل ها بر اثر تغییر کاربری و استفاده نادرست و بی رویه از این مناطق دانست. با استفاده از نتایج این تحقیق می توان روند تغییرات پوشش گیاهی در مناطق مختلف استان اصفهان را مورد بررسی قرار داد و متناسب با آن، سیاست ها و برنامه ریزی های مناسب را در استفاده از پوشش گیاهی اتخاذ نمود.

کلیدواژه ها

Isfahan province, Land degradation, MODIS, NDVI, Remote sensing, Vegetation cover, استان اصفهان, پوشش گیاهی, تخریب اراضی, سنجش از دور, مودیس, NDVI

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.