شناسایی محله های آسیب پذیر شهری از نظر اتفاقات شبکه ی آب مطالعه ی موردی: شهر اردبیل

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دوفصلنامه مدیریت بحران، دوره: 8، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JOEM-8-1_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 206
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا محمدی

دانشیار جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

الهه پیشگر

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه تهران، تهران، ایران

سپیده نوری

کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

حجت ارژنگی

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

چکیده

زیرساخت آب شریان حیاتی یک شهر است و آسیب به آن، می تواند منجر به بحران شود. بر اساس گزارش های ثبت شده، از سال ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۵ به طور میانگین سالانه دهها هزار مورد اتفاق در زیرساخت شبکه ی آب شهر اردبیل رخ داده است. از آنجایی که زیرساخت های آب، مکان مبنا هستند، بنابراین، شناسایی پهنه های آسیبپذیر شهر به منظور پیشگیری از بحران در مواقع مخاطرات احتمالی ضروری است. چنین شناختی مستلزم استفاده از روشهای مناسب تحلیل فضایی است. لذا از فنون GIS همچون تراکم Kernel و فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) برای شناسایی محله های آسیب پذیر شهر استفاده شده است. قلمرو جغرافیایی این پژوهش، ۴۴ محله ی شهر اردبیل است. داده های این پژوهش، شامل ۱۱۲۲۲ مورد اتفاق است که تا پایان سال ۱۳۹۵ ثبت شده اند. در پژوهش حاضر، از هشت معیار کلیدی شامل تعداد اتفاقات ثبت شده، تراکم جمعیت و ساختمان، فعالیت ساختمانی، کیفیت شبکه ی معابر، کیفیت کالبدی بافت های شهری، عمر و فشار در شبکه ی آب استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهند که ۶/۱۳ درصد از محله ها در پهنه ی با آسیب پذیری شدید، ۷/۲۲ درصد در پهنه ی با آسیب پذیری زیاد، ۲۵ درصد در پهنه ی با آسیب پذیری متوسط و ۷/۳۸ درصد باقی در پهنه با آسیب پذیری کم و خیلی کم قرار دارند. نتیجه اینکه، محله های شمارهی ۲، ۴، ۵، ۱۹، ۲۸، ۳۹ وضعیت بحرانی دارند و شدیدا در معرض خطر وقوع اتفاقات در شبکه ی آب شهری قرار گرفته اند و وقوع مخاطراتی مانند زلزله می تواند شهر را با آسیب های جدی مواجه کند.

کلیدواژه ها

شبکه ی توزیع آب, اتفاقات, آسیب پذیری, مدیریت بحران, GIS, شهر اردبیل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.