کاربرد روش دلفی و شیوهی دیمتل در شناسایی و ساختاردهی به شاخصهای تاثیرگذار بر چابکی لجستیک بحران

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دوفصلنامه مدیریت بحران، دوره: 8، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JOEM-8-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 172
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی عباسی رائی

گروه مهندسی صنایع دانشگاه کردستان

عیسی نخعی

گروه مهندسی صنایع دانشگاه کردستان

احمد لطفی

دانشگاه امام علی ، دانشکدده علومپایه

چکیده

وقوع حوادث غیرمترقبه و فجایع طبیعی و اثرات ناشی از وقوع آنها، جوامع کنونی را ملزم به انجام برنامه ریزی های لازم برای رویارویی و کاهش اثرات مخرب مربوطه نموده است. اگر چه در حوادث کوچک، انجام این کار به صورت تجربی امکان پذیر است و نیاز به ابزار خاصی ندارد اما در حوادث با ابعاد بزرگتر و فجایع طبیعی نظیر سیل، زلزله، حوادث اقتضایی و به ویژه جنگ، به دلیل پیچیدگی عوامل درگیر، انجام آن به صورت تجربی امکان پذیر نیست و برای اتخاذ تصمیم های مختلف، نیاز به ابزارهای تصمیم گیری وجود دارد. یکی از ارکان اصلی مدیریت بحران، لجستیک بحران یا لجستیک اضطراری است. در همین راستا هدف اصلی این مقاله ارائه ی مدلی برای ساختاردهی و شناسایی تاثیر عوامل موثر بر لجستیک اضطراری است تا از این طریق بتوان تصمیمات مناسبی برای فعالیتهای لجستیک بحران به نحوی اتخاذ نمود تا بهترین استفاده از منابع صورت پذیرفته و بیشترین کارایی برای کاهش اثرات بلایا حاصل گردد. در این مقاله برای شناسایی شاخص های اصلی تاثیرگذار بر چابکی لجستیک اضطراری از روش دلفی۱ و برای ساختاردهی به شاخصهای تاثیرگذار و شناسایی تاثیر و تاثر این شاخصها، از تکنیک دیمتل۲ استفاده شده است. جامعه ی آماری پژوهش کلیه ی افراد متخصص در حوزه ی لجستیک است که یک نمونه ی ۱۰ نفره از آنها استخراج و با استفاده از روش دلفی مشخص گردید که پویایی، سرعت عمل، قابلیت تداوم و استمرار پشتیبانی، آمادگی، یکپارچگی و ارتباط موثر میان عناصر درگیر، انعطاف پذیری، واکنش پذیری و فناوری اطلاعات هشت شاخص اصلی تاثیرگذار بر لجستیک اضطراری هستند. همچنین نتایج تحقیق در خصوص ساختاردهی به عوامل موثر بر چابکی لجستیک با استفاده از تکنیک دیمتل نشان داد، که عوامل «فناوری اطلاعات» و «پویایی» تاثیرگذارترین عوامل و «واکنش پذیری» و «قابلیت تداوم و استمرار پشتیبانی» دارای کمترین تاثیر و تاثیرپذیرترین متغیرها هستند.

کلیدواژه ها

مدیریت بحران, لجستیک اضطراری, لجستیک اقتضایی, روش دلفی, تکنیک دیمتل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.