بررسی تطبیقی مولفه های مذهبی حاکم بر فرش های دوره قاجار و پهلوی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دو فصلنامه هنرهای صناعی اسلامی، دوره: 5، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JIC-5-1_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 300
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیرحسین عباسی شوکت آباد

Tehran University of Art

چکیده

جایگاه موضوعات مذهبی در هنرهای ایران کاملا مشهور است و بیشتر هنر ها ریشه در فرهنگ مذهبی دارد که هنر فرش بافی خود گواه بر این موضوع است. هدف از این پژوهش بررسی قالی های قاجار و پهلوی است که نقش مایه مذهبی در آن به کار رفته است و از آنجایی که مشترکاتی در فرش های این دو دوره وجود دارد، با تحلیل و تطبیق و طبقه بندی این فرش ها به بررسی شباهت ها و تفاوت های آنها پرداخته و قابلیت های آنها را به طور گسترده بررسی خواهیم کرد تا اهمیت، جایگاه و نحوه ی به کارگیری و نگرش هنرمند و مردم این دو دوره در این طرح ها را نشان دهیم. پرسش های مطرح شده در این پژوهش:۱-موضوعات و مفاهیم به کار رفته در فرش های دوره قاجار و پهلوی چیست؟۲-وضعیت به کارگیری و دوام موضوعات مذهبی در فرش های دوره قاجار و پهلوی چگونه بوده است؟ روش تحقیق تاریخی، توصیفی-تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات میدانی و کتابخانه ای که پس از بررسی نمونه های فرش های دارای مضامین مذهبی موجود در موزه های تهران انجام شده است. نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان می دهد که در فرش هایی دوره قاجار، چهره ها و شمایل، روایات و وقایع مذهبی شیعی و همچنین سایر ادیان رواج داشته و در دوره پهلوی، اکثر موضوعات مذهبی، حول وقایع زندگی پیامبر اسلام(ص) و امامان شیعه، به ویژه شمایل حضرت علی (ع) بوده است. به دلیل اینکه جامعه قاجار یک جامعه مذهبی بوده، این تصاویر از آغاز تا به انتهای این دوره بر باورهای دینی مردمان تاثیر گذاشته؛ و سپس در دوره پهلوی با تغییر شرایط اجتماعی، سلیقه مردم نسبت به شرایط جدید شکل گرفته و بنابراین، قالیچه های مذهبی دوره قاجار جایگاه مهم تری را در انتقال مفاهیم مذهبی، نسبت به دوره پهلوی داشته اند.

کلیدواژه ها

Religious subjects, Qajar, Pahlavi, carpet, موضوعات مذهبی, قاجار, پهلوی, فرش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.