مقایسه روش های زمین آمار در تهیه نقشه پراکنش مکانی برخی عناصر غذایی در شرق استان مازندران

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: نشریه پژوهش های خاک، دوره: 27، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_AREO-27-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 206
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

قباد جلالی

دانشجوی دکتری دانشگاه فردوسی مشهد

محمد مهدی طهرانی

استادیار موسسه تحقیقات خاک و آب کشور

ناصر برومند

استادیار دانشگاه جیرفت

صالح سنجری

مربی دانشگاه جیرفت

چکیده

اساس توسعه کشاورزی دقیق آگاهی از ویژگی­های خاک در هر نقطه و اعمال مدیریت ویژه می­باشد. بنابراین، آگاهی از ساختار وابستگی مکانی ویژگی­های مختلف خاک در مزارع برای دستیابی به تولید بیشتر و مدیریت بهتر حائز اهمیت می­باشد. زمین آمار یکی از روش هایی است که امروزه برای بررسی وضعیت پارامترهای خاک به­کار می رود. در این تحقیق ۱۸۸ نمونه خاک سطحی از شرق استان مازندران جمع آوری و متغیرهای کربن آلی (OC)، فسفر (P)، پتاسیم (K)، آهن (Fe)، منگنز (Mn) و مس (Cu) اندازه گیری گردید. همبستگی مکانی هر متغیر با نیم­تغییرنما مشخص و بهترین مدل برازش داده شده برای هر متغیر انتخاب شد. بهترین مدل های برازش داده شده بر نیم­تغییرنما برای متغیرهای OC، P، K، Fe، Mn، Cu، به ترتیب گوسی، گوسی، گوسی، نمایی، گوسی و کروی بودند. همچنین دامنه موثر برای همین متغیرها به­ترتیب ۵۸، ۲۶، ۵۸، ۵، ۵۸ و ۳ کیلومتر به­دست آمد. با استفاده از روش های درون یابی،کریجینگ معمولی، وزن­دهی عکس­فاصله (IDW) و اسپلاین (RBF) با استفاده از نرم­افزار ArcGIS درون­یابی انجام و میزان دقت نقشه پراکنش این متغیرها به­کمک معیارهای آماری دقت (MAE)، انحراف (MBE) و ریشه میانگین مربعات خطا (RMSE) محاسبه گردید. نتایج نشان داد برای متغیرهای OC،P، K، Fe، Mn، Cu، به ترتیب OK،OK ،OK ، RBF، IDW، OK به­عنوان بهترین روش های درون یابی شناخته شدند. همان­طور که مشاهده می گردد برای اکثر متغیرها روش OK در مقایسه با دو روش دیگر، روش بهتری در تخمین متغیرها در نقاط نمونه برداری نشده بود.

کلیدواژه ها

تغییرات خاک, روش های درون یابی, کریجینگ, وزن دهی عکس فاصله

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.