ارزیابی پایداری شهری و محیطی از طریق رشد هوشمند شهری نمونه موردی: شهر جلفا

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: جغرافیا و پایداری محیط، دوره: 12، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_GERAZ-12-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 122
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی زینالی عظیم

گروه معماری و شهرسازی، عضو باشگاه نخبگان و پژوهشگران جوان، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.

چکیده

باتوجه‎به پیشرفت فناوری و امکانات در سطح شهرها در سال‎های اخیر، جمعیت زیادی از مردم جهان به سمت زندگی شهری در حال حرکت بوده‎اند. همان‎طور که برآورد می‎شود تا سال ۲۰۳۰، بیش از ۶۰ درصد از جمعیت جهان در موقعیت جغرافیایی شهری زندگی خواهند کرد، بنابراین، حفاظت از شرایط محیطی برای پایداری در راستای افزایش سریع جمعیت شهری در سراسر جهان، نیازمند دانش گسترده‎ای از اقدامات ابتکاری شهر هوشمند است؛ اما در حال حاضر ذی‎نفعان، تصمیم‎گیرندگان، برنامه‎ریزان و توسعه‎دهندگان شهر با اطلاعات ناکافی موردنیاز دررابطه‎با ابعاد شهر هوشمند برای دستیابی به محیط شهری پایدار مواجه هستند. هدف تحقیق حاضر، سنجش پذیرش شهر هوشمند به‎عنوان راه حلی برای رسیدن به پایداری شهری و محیطی در جلفا است. روش تحقیق به‎صورت توصیفی تحلیلی است و از نظر هدف، کاربردی است. حجم نمونه ۲۵ نفر از متخصصین فناوری اطلاعات و مدیران شهری و اساتید شهر جلفا است. برای پایایی سوالات از آلفای کرونباخ و ترکیبی استفاده گردید. برای تجزیه‎وتحلیل اطلاعات از معادلات ساختاری با استفاده از نرم‎افزار SPSS و Smart PLS استفاده شده است. یافته‎ها نشان می‎دهد که زندگی هوشمند دارای قوی‎ترین اثر با ضریب مسیر ۶۵۹/۰ (۴۳۳/۰) است و پس از آن محیط هوشمند ۴۳۹/۰ (۱۹۳/۰)، تحرک هوشمند ۳۴۶/۰ (۱۱۹/۰)، دولت هوشمند ۲۷۳/۰ (۷۴۰/۰)، مردم هوشمند ۲۴۰/۰ (۰۵۸/۰) و در نهایت اقتصاد هوشمند با ضریب مسیر ۱۸۹/۰ (۰۳۶/۰) دارای اثرگذاری هستند. همچنین نتایج حاصل از داده‎های نظرسنجی تحلیل ‎شده تابید می‎کند که ابعاد شناسایی‎شده شهر هوشمند در تسهیل پذیرش شهر هوشمند در شهر جلفا قابل‎اجرا است و می‎تواند به بهبود پایداری شهری و محیطی در جلفا منجر شود.

کلیدواژه ها

شهر هوشمند, پایدار شهری و محیطی, برنامه‎ریزی شهری, سامانه اطلاعات, شهر جلفا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.