اثر استقلال بانک مرکزی بر نوسانات بازار بورس اوراق بهادار تهران

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله مطالعات و سیاست های اقتصادی، دوره: 8، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ECONC-8-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 111
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زینب یزدانی چراتی

دانشجوی دکترای اقتصاد، دانشکده علوم اداری و اقتصاد ، دانشگاه مازندران

مهدی شهرازی

عضو هیئت علمی دانشگاه گلستان، گروه مدیریت و اقتصاد، دانشکده علوم انسانی، گروه مدیریت و اقتصاد

چکیده

امروزه بازار سرمایه یکی از کلیدیترین بخشهای اقتصاد به شمار میآید که ارتباط نزدیکی با سایر بخشها به ویژه بخش پولی و بانکی دارد. از سوی دیگر، حفظ ثبات بازار سرمایه یک دغدغهی اصلی برای هر اقتصادی است. با وقوع بحران مالی در سال ۲۰۰۸ میلادی، نقش بانک مرکزی در ثبات مالی به موضوعی بحثانگیز تبدیل شده است. در این راستا، مطالعهی حاضر به بررسی تاثیر استقلال بانک مرکزی بر نوسانات بازار بورس اوراق بهادار تهران به عنوان شاخصی از بی ثباتی مالی طی بازهی زمانی ۱۳۹۸-۱۳۷۰ میپردازد. برای این منظور، ابتدا سری زمانی نوسانات بازار سهام با به کارگیری الگوی گارچ (GARCH) ایجاد و سپس از الگوی خودرگرسیون با وقفه‎های توزیعی (ARDL) استفاده شده است. برای پی بردن به وجود یا عدم وجود همجمعی بین متغیرهای الگو، آزمون کرانهها انجام گرفته و در نهایت، رابطهی بلندمدت برآورد شده است. یافتههای پژوهش نشان می دهد که استقلال بانک مرکزی اثر مثبت و معنادار بر نوسانات بازار بورس اوراق بهادار تهران دارد. در عین حال، حرکت به سمت کاهش استقلال بانک مرکزی با توجه به تبعات تورمی آن منطقی به نظر نمیرسد. در چنین شرایطی، با حفظ استقلال بانک مرکزی از یک سو، و تلاش در جهت افزایش شفافیت بانک مرکزی از سوی دیگر، میتوان به طور توامان به دو هدف تثبیت قیمتی و تثبیت مالی دست یافت.

کلیدواژه ها

استقلال بانک مرکزی, بازار سهام, نوسانات, الگوی خودرگرسیون با وقفه‎های توزیعی, ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.