بررسی تاثیر خشک سالی بر جریان پایه با شاخص جریان پایه استاندارد شده، مطالعه موردی: حوضه کاکارضا

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه مهندسی و مدیریت آبخیز، دوره: 14، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JWEM-14-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 301
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رحیم کاظمی

استادیار پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران

جهانگیر پرهمت

استاد پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران

باقر قرمز چشمه

استادیار پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران

چکیده

شناخت برهم کنش پدیده خشک­سالی و پاسخ هیدرولوژیک حوضه­­ها، می­تواند منجر به دستیابی به اطلاعاتی برای مدیریت بهینه منابع آب حوضه شود. هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه زمانی خشک­سالی و میزان مشارکت جریان­های زیرسطحی در جریان رودخانه­ها در زیرحوضه کاکارضا است. در این پژوهش، دوره مشترک ۱۳۹۶-۱۳۶۱ برای ایستگاه­های هیدرومتری و باران سنجی متناظر در نظر گرفته شد. سپس، شاخص بارش استاندارد شده (SPI) در مقیاس های زمانی سه، شش، نه، ۱۲، ۱۸ و ۲۴ ماهه، محاسبه شد. جریان پایه و شاخص مربوطه به روش فیلتر رقومی برگشتی بی­فلو-لینه و هالیک در پایه­های زمانی ماهانه، سالانه و کل دوره، محاسبه شد. در مرحله بعدی، شاخص جریان پایه استاندارد شده  (SBFI)محاسبه و منحنی تداوم جریان پایه (BFDC) ترسیم و شاخص شکل منحنی تداوم جریان پایه (SBFDC) محاسبه شد. تغییرات منحنی تداوم جریان پایه و شاخص شکل مربوطه و روابط شاخص خشک­سالی و شاخص جریان پایه استاندارد شده با استفاده از روش همبستگی بررسی و تحلیل شد. نتایج نشان داد که میانگین شاخص جریان پایه در طول دوره پژوهش برابر با ۵۲/۰ و کمینه و بیشینه آن نیز به ترتیب برابر با  ۴۶ /۰ و ۵۷/۰ بوده و همچنین، روند تغییرات جریان پایه، یک روند کاهشی با شیب ملایم است. روند تغییرات شیب منحنی تداوم جریان پایه، در طول دوره با یک شیب ملایم کاهشی است. میزان تغییرات شیب نیز از یک تا سه درصد و نزدیک به خط راست است که تمایل به پایداری جریان پایه در درازمدت را نشان می­دهد. بیشترین تاثیر پدیده خشک­سالی بر جریان پایه رودخانه­ها در گام زمانی نه و ۱۲ ماه بوده که همبستگی با ضریب تبیین ۸۷/۰ و احتمال ۹۵ درصد، بین شاخص خشک­سالی و شاخص جریان پایه استاندارد شده، موید افزایش سهم مشارکت آب­های زیرسطحی در جریان پایه، با تاخیر نه تا ۱۲ ماه است.

کلیدواژه ها

آب های زیرزمینی, پاسخ هیدرولوژیک, شاخص بارش استاندارد شده, کارست, منحنی تداوم جریان پایه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.