مقایسه سبک های اسنادی و اجتناب شناختی در دانش آموزان دارای اختلال یادگیری خاص و دانش آموزان عادی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه ناتوانی های یادگیری، دوره: 9، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JLD-9-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 169
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اسماعیل صدری دمیرچی

دانشیار گروه مشاوره، دانشگاه محقق اردبیلی

سمیرا غلامی

کارشناسی ارشد مشاوره توانبخشی، دانشگاه محقق اردبیلی

آرزو مجرد

دانشجوی دکتری مشاوره، دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

پژوهش حاضر با هدف مقایسه سبک اسنادی و اجتناب شناختی در دانش آموزان با و بدون اختلال یادگیری خاص انجام گرفت. روش پژوهش توصیفی از نوع علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش کلیه دانش آموزان پسر مبتلا به اختلال یادگیری خاص مراجعه کننده به مراکز آموزشی و توانبخشی اختلال های یادگیری شهرستان کرمانشاه در سال تحصیلی ۹۴-۹۵ و دانش آموزان پسر عادی (فاقد اختلال یادگیری خاص) همان شهر بودند که از بین آن ها ۶۰ دانش آموز پسر (۳۰ دانش آموز با ناتوانی یادگیری و ۳۰ دانش آموز عادی به شیوه همتاسازی) و با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های تجدید نظر شده سبک اسناد کودکان کازلو و تانن بام و اجتناب شناختی ساکستون و دوگاس استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس چندمتغیری مانوا (Manova) استفاده گردید. یافته ها نشان داد که بین دانش آموزان دارای ناتوانی یادگیری خاص و عادی در سبک اسنادی و اجتناب شناختی تفاوت معناداری وجود دارد (۰۰۱/۰> P). بدین ترتیب که سبک تبیین بدبینانه در دانش آموزان دارای اختلال یادگیری خاص بیشتر از دانش آموزان عادی است و همچنین اجتناب شناختی در دانش آموزان دارای اختلال یادگیری خاص بیشتر از دانش آموزان عادی است؛ از این رو آموزش فردی و گروهی سبک خوش بینانه و درگیری شناختی جهت بهبود وضعیت روان­شناختی در دانش آموزان دارای اختلال یادگیری خاص ضروری است

کلیدواژه ها

سبک اسنادی, اجتناب شناختی, اختلال یادگیری خاص

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.