شهرنشینی کشاورزان و پیامدهای اجتماعی آن در روستا مطالعه موردی: دهستان میربگ جنوبی، شهرستان دلفان

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های روستایی، دوره: 5، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JRUR-5-4_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 105
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جعفر توکلی

استادیار جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه رازی، کرمانشاه

چکیده

شهرنشین شدن کشاورزان و جدایی فضایی- مکانی کشاورزی از سکونت از پدیده های امروزین روستاها به شمار می آید. کشاورزان دیگر فقط در روستاها سکونت ندارند و بسیارند کسانی که ساکن شهرها هستند و در روستاها کشاورزی می کنند. پژوهش حاضر به بررسی ابعاد اجتماعی این مسئله پرداخته است. برای این منظور ۱۸ گویه در قالب ۵ مولفه بررسی شد. جامعه آماری تحقیق، ۲۲۰ سرپرست خانوار روستایی ساکن ۵ روستای دهستان میربگ شهرستان دلفان بود که از این تعداد ۸۰ کشاورز مقیم روستا و ۵۹ کشاورز ساکن شهر به عنوان نمونه انتخاب شدند. روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی و ابزار استفاده شده پرسشنامه بود. نتایج نشان دادند که پذیرش اجتماعی دو گروه نسبت به یکدیگر تقریبا مطلوب است (میانگین رتبه ای: روستا: ۵۴/۳؛ شهر: ۷۶/۳). الگوپذیری ازنظر کشاورزان ساکن روستا در حد زیاد و ازنظر کشاورزان ساکن شهر نسبتا زیاد است (میانگین رتبه ای: روستا: ۰۶/۴؛ شهر: ۸۳/۳). رضایت شغلی کشاورزان ساکن روستا نسبتا زیاد و گروه ساکن شهر نسبتا کم است (میانگین رتبه ای: روستا: ۲۰/۳؛ شهر: ۱۳/۲). اختلاف و تنش بین دو گروه در حد نسبتا زیاد ارزیابی شده است (میانگین رتبه ای: روستا: ۹۷/۳؛ شهر: ۹۴/۳). افزون بر این بین پذیرش اجتماعی و متغیرهای الگوپذیری و رضایت شغلی رابطه مثبت و معنا دار برقرار است. الگو پذیری گروه مقیم روستا از کشاورزانی که سابقه شهرنشینی کمتری دارند بیشتر و رضایت شغلی جوان ترها و گروه ساکن شهر کمتر از دیگران است. بنابراین یکی از ضرورت های برنامه ریزی توسعه روستایی، شناخت همه جانبه گروه اخیر و چالش های فراروی ایشان و ساکنان دائمی روستاهاست.

کلیدواژه ها

روستاگرایی, سکونت فصلی, کشاورزان پاره وقت, کشاورزان غایب, میربگ جنوبی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.