تحلیل ساختاری مولفه های موثر بر توسعه ی پایدار تعاونیهای تولید کشاورزی در مناطق روستایی شهرستان نقده

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های روستایی، دوره: 7، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JRUR-7-1_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 169
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لطیف حاجی

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه تربیت مدرس

محمد چیذری

استاد گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

شهلا چوبچیان

استادیار گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

تعاونیهای کشاورزی اهرمی مناسب برای توسعهی اقتصادی، اجتماعی و ابزاری برای گردآوری نیروها و منابع توسعه به شمار میآیند. هدف اصلی این مطالعه تدوین یک مدل ساختاری به منظور تحلیل اثرات عوامل اجتماعی، اقتصادی، زیستمحیطی و نهادی بر توسعهی پایدار تعاونیهای تولید کشاورزی شهرستان نقده میباشد. برای دستیابی به این هدف یک مدل ساختاری با پنج متغیر نهفته و ۲۲ شاخص آشکار تدوین شد. ابزار جمعآوری دادهها پرسشنامه و جامعهی آماری نیز شامل اعضای تعاونیهای تولید کشاورزی شهرستان نقده به تعداد ۷۷۸ نفر بود. حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان (۱۹۷۰) به روش نمونهگیری تصادفی با انتساب متناسب ۲۶۰ نفر انتخاب شد. برای تعیین روایی ظاهری و محتوایی پرسشنامهها از پانل متخصصان گروه ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس استفاده شد. همچنین به منظور سنجش پایایی ابزار تحقیق از آزمون آلفای کرونباخ استفاده شد که مقدار آن برای قسمتهای مختلف پرسشنامه بین ۷۸/۰ تا ۸۱/۰ محاسبه شد. به منظور بررسی و برازش متغیرهای نهفته و آزمون فرضیههای پژوهش از روش مدلسازی معادلات ساختاری با نرمافزار LISREL۸.۸۰ استفاده شد. نتایج تحلیل عاملی تاییدی، پایایی و برازش متغیرهای نهفتهی پژوهش را تایید کردند. مدلسازی معادلات ساختاری نیز نشان داد که مولفههای اجتماعی (۸۴/۰= , γ۲۴/۲=t)، اقتصادی (۳۶/۰= , γ۰۴/۳=t)، زیستمحیطی (۵۲/۰= , γ۱۴/۳=t) و نهادی (۳۵/۰= , γ۹۶/۲=t) تبیینکنندهی ۶۳ درصد از تغییرات پراکنش توسعهی پایدار تعاونیهای تولید کشاورزی بودند و شاخصهای برازش مدل در وضعیت خوبی قرار داشتند.

کلیدواژه ها

تعاونیهای تولید کشاورزی, توسعهی پایدار, تحلیل عاملی تاییدی, مدلسازی معادلات ساختاری, شهرستان نقده

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.