CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

مکانیابی پایگاه مدیریت بحران با استفاده از الگوریتم های مکانی(GIS) و تحلیل سلسله مراتبی AHP (مطالعه موردی: ناحیه ۳منطقه ۱۹ شهر تهران)

عنوان مقاله: مکانیابی پایگاه مدیریت بحران با استفاده از الگوریتم های مکانی(GIS) و تحلیل سلسله مراتبی AHP (مطالعه موردی: ناحیه ۳منطقه ۱۹ شهر تهران)
شناسه ملی مقاله: ICCACS04_1065
منتشر شده در چهارمین کنفرانس بین المللی و پنجمین کنفرانس ملی عمران، معماری، هنر و طراحی شهری در سال 1400
مشخصات نویسندگان مقاله:

مهرداد میرانی - کارشناس ارشد مدیریت شهری، دانشگاه معماری و هنر پارس، کارشناس امریه سازمان نقشه برداری کشور
یاسمن سلیمانی - کارشناس ارشد مدیریت شهری، دانشگاه معماری و هنر پارس،کارشناسGISشرکت مهندس مشاورآرمانشهر

خلاصه مقاله:
امروزه با توجه به روند رو به رشد جمعیت شهرها و تراکم جمعیتی مناطق شهری کشورهای درحال توسعه علی الخصوص در شهرهای پرجمعیت و مستعد از نظر خطر پذیری و لرزه خیزی، و عدم مطالعات مکانیابی کاربری های حساس، لزوم نگرشی فراگیر به مدیریت بحران، حوادث طبیعی و غیر طبیعی و فجایع ناشی از آن مورد توجه کارشناسان شهری قرار گرفته است. شهر تهران نیز به دلیل موقعیت حساس سیاسی قرارگیری گسل های فعال درمحدوده خود از شهرهای لرزه خیز کشور می باشد. منطقه ۱۹ شهر تهران نیز به دلیل دربرداشتن بافت های فرسوده متعدد و کاربری های مخاطره آمیز از مناطق مهم برای مطالعه و پیاده سازی معیار های مدیریت بحران و تاسیس سوله مدیریت بحران می باشد. بدین منظور ناحیه ۳ از این منطقه را مورد بررسی قرار داده و با شناسایی و رتبه بندی معیارهای مدیریت بحران و با کمک سیستم اطلاعات جغرافیایی به مکان یابی پایگاه مدیریت بحران این ناحیه و معرفی مکان های مناسب از نظر خطرپذیری برای احداث کاربری های آتی میپردازیم. بدین منظور کاربری های تاسیسات و تجهیزات، درمانی، پارک و فضای سبز، زمین های خالی و بایر، معابر و نقشه شیب از معیارهای لازم برای مکانیابی تشخیص داده شدند. در مرحله بعد با زدن تابع فاصله برای کاربری های مذکور و امتیاز بندی آنها توسط کارشناسان خبره با روش AHP نقشه های مورد نیز را تولید کرده و آنها را به رستر تبدیل کردیم. در ادامه لایه های تولیدی را استاندارد و یکسان سازی نموده و با روش همپوشانی وزنی آنها را ترکیب کرده که کاربری های مطلوب برای احداث پایگاه مدیریت بحران و سایر کاربری های حساس منتج می شود. در انتها با در نظر گرفتن شرط حداقل ابعاد زمین،پهنه های ریز دانه حذف و براساس نزدیکی به معابر کاربری نهایی برای احداث پایگاه مدیریت بحران مشخص گردید که در جنوب ناحبه قرار دارد.

کلمات کلیدی:
مدیریت بحران ، سیستم اطلاعات جغرافیایی، مدل همپوشانی وزنی، مکانیابی ، مناطق مخاطره آمیز شهری،پایگاه مدیریت بحران

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1427924/