مقایسه تطبیقی مسجد امام و مسجد شیخ لطف الله اصفهان از حیث مولفه های فیزیکی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی و پنجمین کنفرانس ملی عمران، معماری، هنر و طراحی شهری
  • کد COI اختصاصی: ICCACS04_0871
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1692
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهره پوراحمدی

کارشناسی ارشد معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد رامسر ایران

چکیده

فضا یکی از مفاهیم اساسی معماری است که توسط کالبد محدود می شود. معماری مساجد در هنر اسلامی جایگاه ویژه ای دارد. صفویه با هدف ساخت پایتختی باشکوه به عنوان نماد اقتدار شیعه در ایران، اصفهان را گسترش داد. مسجد امام اصفهان همچون نگینی در جهان اسلام و حاصل تلاش هنرمند ایرانی استاد علی اکبر اصفهانی در شکل بخشیدن به معماری متفاوتی از نظر شکل و رنگ است. مسجد شیخ لطف الله از بناهای با ارزش و باشکوه معماری ایرانی – اسلامی دوره صفوی است که به دست معمار نامدار همان دوران ،استاد محمدرضا اصفهانی و به فرمان شاه عباس صفوی ساخته شد. دو مسجد مورد نظر در میدان نقش جهان اصفهان بنا گردیده اند. موضوع این مقاله مقایسه تطبیقی مسجد امام و مسجد شیخ لطف الله اصفهان از حیث مولفه های فیزیکی و کالبدی می باشد که هدف از این تحقیق بررسی و مقایسه تطبیقی و تحلیل مسجد امام و شیخ لطف الله اصفهان از نظر مولفه های فیزیکی برای رسیدن به پاسخ این پرسش است که مولفه های فیزیکی و شباهت ها و تفاوت های این مولفه ها در دو مسجد موردنظر کدامند. به منظور انجام این تحقیق از روش تحقیق توصیفی –تحلیلی استفاده شده و مولفه ها بررسی و مقایسه و تحلیل شدند و این نتیجه حاصل شد که مولفه های فیزیکی این دو مسجد با هم مشابه هستند و معماری این مساجد دارای ویژگی های مشترکی است ولی کاربری مسجد امام و مسجد شیخ لطف الله اصفهان با هم متفاوتند بدین گونه که مسجد امام مردمی ولی مسجد شیخ لطف الله حکومتی و خاص و برای خاندان صفوی بود.

کلیدواژه ها

مقایسه تطبیقی، مولفه های فیزیکی، مسجدامام، مسجد شیخ لطف الله.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.